Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2011

Malo dobrih vijesti: U lipnju godišnji rast industrijske proizvodnje 1,8 posto

Nakon zabilježenog blagog pada u svibnju od 0,4%, u lipnju industrijska proizvodnja bilježi rast...

Naime, prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u lipnju zabilježila rast od 1,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je iznad konsenzusa tržišta (+1,4%), ali ispod  očekivanja Raiffesien analitičara (+2,5%). Zabilježeni rast je djelomično i posljedica baznog razdoblja jer je spomenuti pokazatelj u lipnju 2010. godine zabilježio pad od 4 posto. Na mjesečnoj razini industrijska proizvodnja bilježi blagi pad od 0,3%, što u odnosu na mjesec prije predstavlja usporavanje stope pada.

Promatrano prema NKD-u prerađivačka industrija bilježi ubrzavanje stope rasta koja u lipnju iznosi 2,5% godišnje. Doprinos rastu pridonijeli su snažan rast ostvaren kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka (+19,4%), proizvodnje strojeva i uređaja (+51,8%), proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (+25,7) te popravaka i instaliranja strojeva i opreme (+14,3%). Zabilježen je rast, drugi mjesec za redom, i u djelatnosti rudarstva i vađenja (+1%) što je prije svega posljedica razmjerno snažnog rasta ostalog rudarstva i vađenja (+28,2%). Međutim, na području opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom nastavljaju se negativni trendovi, po nešto nižoj stopi od prošlomjesečne, tako da godišnji pad iznosi 8 posto.

RBA analitičari:

U nastavku godine očekujemo ipak nastavak povoljnijih kretanja prvenstveno zbog učinka baznog razdoblja, iscrpljivanja zaliha, ali i rasta novih narudžbi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram