Zatvori
Foto: Hoće li ulazak Hrvatske u EU zaista biti kraj za tu uspješnu rovinjsku priču...
Poslovni Puls
25/07/2011

POPUŠILI zbog EU: TDR uskoro napušta proizvodnju u Hrvatskoj i seli u susjednu BiH ili Srbiju!?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uspješnoj rovinjskoj priči mogao bi doći kraj. Barem kad je domaća proizvodnja cigareta u pitanju...

PoslovniDnevnik:

Tvornica duhana Rovinj (TDR), koja posluje u sklopu rovinjske Adris grupe, nakon 1. srpnja 2013. sigurno će nastaviti s proizvodnjom, no pitanje je hoće li to biti u Kanfanaru ili na nekoj lokaciji u BiH ili Srbiji.

TDR već neko vrijeme upozorava da izvoze 60 posto ukupne proizvodnje ponajprije u zemlje Cefte. Kad uđemo u EU, nema više bescarinskog (ili s puno nižim opterećenjima) izvoza u BiH, Srbiju ili Makedoniju. U konkretnom slučaju za TDR je to čak 15 posto poreznog opterećenja za tržište BiH (trenutačno za to tržište nema carina) ili čak 57 posto za Srbiju (za to tržište su carine sad 15 posto). Šuška se da će TDR za lokaciju nove tvornice izabrati BiH, no za tako nešto iz Rovinja se nije mogla dobiti potvrda.

"Posljedica povećanja carina nakon ulaska u Uniju TDR-u je novi godišnji trošak od deset milijuna eura. Rješenje koje bi pomoglo su bilateralni sporazumi za preferecijalni carinski tretman", rekao je predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

Prema pojašnjenjima koja je PoslovniDnevnik dobio od Ministarstva poljoprivrede, bilateralni sporazumi su nemoguće rješenje jer jedanput kada uđemo u Uniju, ulazimo i u jedinstven trgovinski režim s trećim zemljama.

Hoće li ulazak Hrvatske u EU zaista biti kraj za tu uspješnu rovinjsku priču?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram