Zatvori
Jasmin Hadzic
18/07/2011

Jose Manuel Barroso i Angela Merkel se slažu: Vrijeme je da Europa konačno dobije vlastitu rejting agenciju

Rejting agencije od nedavno su postale pravi trn u oku za šefove Europske unije...

Moody's je nedavno bacio irski i portugalski kreditni rejting u "junk" teritorij što automatski znači skuplje zaduživanje na svjetskim financijskim tržištima. S&P je s druge strane žestoko kritizirao predloženi plan spašavanja grčkog gospodarstva i zaprijetio defaultom grčkih državnih financija. Zbog takvih odluka, šefovi EU-a sve su nervozniji i to ne kriju.

Predsjednik europske komisije Jose Manuel Barroso, inače rođeni Portugalac, dao je do znanja da Europa više neće trpiti teror američkih rejting agencija. On vjeruje da je konačno došlo vrijeme da Europa dobije vlastitu rejting agenciju. A Barroso je sad dobio podršku i od njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Važno je da srednjoročno Europa dobije bonitetnu agenciju. I Kinezi sada imaju bonitetnu agenciju. Nažalost za sada gospodarstvo ne zanima osnivanje takve agencije", razočarana je njemačka kancelarka.

Tri najveće bonitetne agencije na svijetu su - američke: Fitch, S&P i Moody's.

Pročitajte još:

- Promjena financijske politike: Europska komisija planira uvesti PDV na razini Europske unije?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram