Zatvori
Foto: Azijske burze više nisu sekundarni izbor...
Jasmin Hadzic
30/05/2011

Nakon Prade i proizvođač prtljage Samsonite izlazi na burzu u Hong-Kongu kroz IPO vrijedan 1,5 milijardi dolara

Azijske burze, a posebno ona u Hong-Kongu, postaju sve zanimljivije europskim i američkim kompanijama...

Samsonite sa sjedištem u Luksemburgu odlučio je na burzi u Hong Kongu u inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO) ponuditi 671 milijuna dionica uz cijenu od 13,5 do 17,5 honghongških dolara. Očekuje se kako će Samsonite kroz IPO prikupiti oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Samsonite će se tako pridružiti kompanijama poput L'Occitanea i Prade koje su već najavile IPO-ove na burzi u Hong Kongu.

Američki Samsonite pao je 2007. godine u ruke velikog private equity fonda CVC Capital Partners (oni su vlasnici i Formule 1) za 1,7 milijardi dolara.

Zašto su azijske burze sve privlačnije europskim i američkim kompanijama?

Naravno, odgovorna je Kina čiji fantastičan gospodarski uspon stvara novu srednju klasu koja je poludila za luksuznim robama i brendovima. A ne treba niti zaboraviti da se kapital polako iz Europe i SAD-a seli na Istok, pa više nije problem pronaći superbogate ulagače koji su u kvalitetne brendove spremni upucati stotine milijuna dolara.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram