Zatvori
Foto: U odnosu na kraj siječnja 2010. vrijednost novčane mase porasla je za 2,9 posto...
Poslovni Puls
17/03/2011

U siječnju nastavljen blagi rast ukupnih likvidnih sredstava na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima HNB-a novčana je masa (monetarni agregat M1) na kraju siječnja blago porasla u odnosu na prosinac te je iznosila 49,5 milijardi kuna...

U odnosu na kraj siječnja 2010. vrijednost novčane mase porasla je za 2,9 posto. Tako se i na početku ove godine nastavio umjeren godišnji rast, koji je prevladavao i tijekom 2010. godine, izuzev razdoblja nakon središnje turističke sezone (rujan, listopad) kada su stope rasta bile nešto intenzivnije.

Nadalje, zbog razmjerno visokih godišnjih stopa pada tijekom 2009. godine, novčana masa još uvijek nije dosegnula razine prije krize. Budući da je gotov novac izvan banaka niži nego na kraju prosinca, mjesečnom prirastu novčane mase u potpunosti je pridonio rast depozitnog novca (na kraju siječnja je iznosio 34,6 milijardi kuna), dok su na godišnjoj razini obje komponente zabilježile rast, pri čemu je rast depozitnog novca bio veći.

Monetarni agregat M4 ili ukupna likvidna sredstva, kao zbroj vrijednosti novčane mase, štednih i oročenih kunskih depozita, deviznih depozita te obveznica i instrumenata tržišta novca, na kraju prosinca prošle godine su iznosila 231,8 milijardi kuna, što predstavlja blagi pad u odnosu na prosinac, ali je na godišnjoj razini zadržana blaga stopa rasta. Rast monetarnog agregata M4 na godišnjoj razini i dalje je posljedica rasta deviznih depozita, koji čine 80% ukupnih štednih i oročenih depozita, te novčane mase.

Iako kunski depoziti nastavljaju padati, stopa pada u siječnju je bila osjetno manja nego prijašnjih mjeseci, što je rezultat baznog učinka. S obzirom da devizni depoziti čine gotovo 63% ukupnih likvidnih sredstava, ne treba zanemariti utjecaj deprecijacije domaće valute u odnosu na euro na godišnji rast u kunama izraženog agregata M4. Naime, u odnosu na siječanj 2010. godine, kuna je u odnosu na euro deprecirala 1,3 posto.

Započeti oporavak monetarnih agregata iz 2010. trebao bi se nastaviti i u ovoj godini. Pri tome očekujemo nešto intenzivniji rast nego prošle godine potaknut intenziviranjem gospodarske aktivnosti i posljedičnim rastom potražnje za kreditima, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram