Zatvori
Foto: U preuzimanje su uključeni BNP Paribas, UniCredit i JPMorgan...
Jasmin Hadzic
05/03/2011

Procurili dokumenti: Agrokor se sprema preuzeti Mercator za 1,95 milijardi eura

Slovenski Dnevnik.si objavio je dokumente koji povezuju francuskog bankarskog diva BNP Paribas  s Todorićevim preuzimanjem najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator...

BNP Paribas u svojem dokumentu navodi dva scenarija:

1) Agrokor će direktno preuzeti 100 postotni udjel u Mercatoru, a za to bi morao isplatiti oko 1,95 milijardi eura. BNP navodi kako je ovaj scenarij iznimno malo vjerojatan zbog golemog zaduženja kojeg bi Agrokor mogao osigurati.

2) Agrokor osnova novu tvrtku u Sloveniji, tzv. SPV (Special purpose vehicle) preko kojeg će biti preuzet Mercator. Na ovaj bi način bile premoštene prepreke koje proizlaze iz relativno slabog Agrokorovog kreditnog rejtinga.

BNP Paribas piše kako bi za isplativnost akvizicije već u prvoj godini morala biti ostvarena dobit od minimalno 130 milijuna eura. Zanimljivo, ono što će Slovence najviše zabrinuti jest činjenica što bankari BNP-a Agrokoru preporučuju prebacivanje otplaćivanja duga za akviziciju na leđa samog Mercatora.

Dnevnik.si piše kako će u samom preuzimanju sudjelovati UniCredit, JPMorgan i BNP Paribas, a najvažniji Agrokorov partner - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) morat će dati suglasnost za preuzimanje. EBRD drži oko 8 posto Agrokora. Prema pisanju Dnevnika, slovenska podružnica UniCredita već je pristala izdati garancije Agrokoru za kupovinu 23-postotnog udjela Mercatora od Pivovarne Laško.

BNP-ov dokument donosimo u nastavku (via Dnevnik.si):

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram