Bivši šef američkog FED-a, po mnogima je jedan od najodgovornijih za najtežu svjetsku financijsku krizu. Za vrijeme njegovog mandata, FED je donio niz dvojbenih odluka koje su omogućile pregrijavanje moćnog financijskog stroja…

No, ako je pitati bivšeg čelenika FED-a, Alana Greenspana, on se i ne osjeća previše krivim za najveću svjetsku financijsku krizu u posljednjih 80 godina.

Držeći govor na njujorškom sveučilištu, Greenspan se prisjetio kako se osjećao kada je pročitao da je Dow Jones u samo nekoliko sati izgubio 7 posto svoje vrijednosti.

“Ono jutro kada smo doznali o padu DJ-a, mogao sam se pogledati u zrcalo i reći – Hej, pa to i nije tako loše”, ispričao je Greenspan.

Po mnogima, upravo je Greenspan najodgovornija osoba za aktualnu financijsku krizu. FED je za njegovog mandata držao rekordno niske kamatne stope, što je postavilo temelje za stvaranje i pucanje dot.com i nekretninskih financijskih balona.

Bivši čelnik FED-a također je i danas veliki zagovaratelj financijskih derivata, koji predstavljaju iznimno rizično financijsko oruđe…

Alan Greenspan bio je predsjednik FED-a od 1987. do 2006. godine…

Pročitajte još:

Greenspan: Ako propadne tržište obveznica, čeka nas recesija s dvostrukim dnom