Zatvori
Foto: Najnovije financijske i makroekonomske vijesti iz svijeta...
Poslovni Puls
03/02/2011

Svjetsko tržište: S&P smanjio irski kreditni rejting, Amerikanci izbacuju nove obveznice...

Jučerašnji podaci s američkog tržišta rada pozitivno su iznenadili tržište, ali je ponovno porasla neizvjesnost oko razvoja situacije u Egiptu...

Ipak utjecaj potonjeg na rast cijena obveznica sa statusom sigurnog utočišta je razmjerno ograničen zbog posljedičnog rasta cijena sirove nafte i snažnijih inflatornih očekivanja.

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima u posljednjih tjedan dana su pod utjecajem političkih nestabilnosti u Egiptu. Nafta tipa WTI porasla je jučer iznad 92 dolara po barelu, dok je BRENT porastao iznad 102 dolara po barelu. S jedne strane zbivanja u Egiptu potaknula su nagađanja da bi transport nafte kroz Sueski kanal, kojeg kontrolira Egipat, mogao biti otežan.

S obzirom da je alternativni pravac za naftu s Bliskog Istoka oko Afrike, cijena transporta, a time i nafte, značajno bi porasla. S druge strane, postoji opasnost od prelijevanja krize na druge zemlje Sjeverne Afrike, što bi se na naftu posebno odrazilo ako bi bile zahvaćene Libija i Alžir. Iako se činilo da su očekivanja investitora u tom pogledu optimistična, jučerašnja i sinoćnja eskalacija sukoba ipak povećavaju napetosti.

Proizvođačke cijene u eurozoni u prosincu su porasle 5,3% na godišnjoj te 0,8% na mjesečnoj razini, što je više od očekivanja te upućuje na intenziviranje rasta cijena.

Američko ministarstvo financija za slijedeći je tjedan najavilo aukcije trogodišnjih, desetogodišnjih i tridesetogodišnjih obveznica u vrijednosti 72 milijarde dolara.

S&P je smanjio kreditni rejting Irskoj na A- s negativnim izgledima. Njemačke državne obveznice dan su zaključile s padom cijena. Osobiti rast prinosa zabilježen je kod dvogodišnjih obveznica pred današnji sastanak ECB-a (odluka o kamatnoj stopi i popratno izviješće) koji će biti u fokusu tržišta, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram