Zatvori
Jasmin Hadzic
02/02/2011

Norveški socijaldemokrat predložio WikiLeaks za Nobelovu nagradu

Hoće li po prvi put u povijesti jedna internet web stranica dobiti Nobelovu nagradu za mir? Ako je pitati jednog norveškog socijaldemokratskog zastupnika - hoće...

Naime, norveški parlamentarni zastupnik Snorre Valen službeno je predložio popularnu zviždačku web stranicu kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir u 2011. godini. U obrazloženju svog prijedloga, Valen je napisao kako je Wikileaks donio do sada nezabilježenu transparentnost širom svijeta.

Podsjećamo, prošle godine kineski disident Liu Xiabo dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog doprinosa borbi za ljudska prava, demokraciju i slobodu izražavanja u Kini.

"Na jednak je način WikiLeaks pridonio promicanju tih vrijednosti na svjetskoj razini otkrivajući, između ostalog, korupciju, ratne zločine i mučenja, a što se odvijalo i po nalogu norveških saveznika", objasnio je Valen. Naravno, mislio je na SAD.

Rok za prijedlog kandidata za ovogodišnjeg Nobela istekao je u utorak. Ime dobitnika Nobelove nagrade biti će objavljeno u listopadu.

Neki komentatori smatraju kako WikiLeaks ima realnu šansu da osvoji ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, posebno zbog uloge koju je odigrao u "demokratskim promjenama" u Tunisu kada je otkrio silnu korupcijsku mrežu kojom je upravljala vladajuća obitelj.

Pročitajte još:

- State Department promijenio ploču: WikiLeaks nije otkrio ništa bitno…

- Predao Assangeu tajne podatke o koruptivnom švicarskom bankarskom sustavu, pa završio u zatvoru…

- Julian Assange ima tajne dokumente o medijskom mogulu Rupertu Murdochu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram