Zatvori
Jasmin Hadzic
31/01/2011

Ekonomski institut: Zaboravite na oporavak dok god imamo 350.000 nezaposlenih građana

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u svojoj najnovijoj ekomskoj analizi Hrvatskoj predviđaju mukotrpan i spor izlazak iz krize...

Prema njihovim prognozama, rast BDP-a u 2011. godini mogao bi iznositi niskih 1,3 posto, dok bi nas u 2012. godini mogao očekivati snažniji rast BDP-a od nekih 2,4 posto!

Analitičari EIZ-a očekuju kako će se hrvatski oporavak temeljiti na rastu domaće potrošnje, dok bi u 2012. godini moglo doći do jačeg oporavaka zbog investicija vezanih uz pristupanje EU-u. Za sada ne vide opasnost od rastuće inflacije.

A evo što kažu o nezaposlenosti...

Registrirana nezaposlenost u 2011. godini mogla bi se kretati oko zabrinjavajućih 18,2 posto, dok tek u 2012. godini možemo očekivati neki osjetniji pad.

"Kratkoročne prognoze za tržište rada su izrazito nepovoljne. Prvo tromjesečje ove godine moglo bi završiti s 340-350 tisuća nezaposlenih, odnosno sa stopom nezaposlenosti od 20 posto. Iako se nakon toga očekuje sezonsko smanjenje nezaposlenosti, temeljni trendovi ostat će nepovoljni tijekom ove godine", ističu u Ekonomskom institutu.

Analitičari EIZ-a svojoj publikaciji "Croatian Economic Outlook Quarterly" navode kako je golema nezaposlenost jedna od glavnih prepreka za ostvarenje jačeg gospodarskog oporavka:

"Upućuje se i na slabljenje izvoza i povratak starog obrasca gospodarskog rasta koji se zasniva na domaćoj potrošnji, čime se u situaciji visokog vanjskog zaduženja više neće moći generirati stabilan rast. Očekuju se i otežani uvjeti financiranja javnog duga zbog smanjenja kreditnog rejtinga zemlje, ali se smatra da povećana fiskalna odgovornost i učinci pristupanja EU-u mogu pomoći rastu gospodarstva možda i više nego što se sada očekuje", pišu analitičari Ekonomskog instituta.

Pročitajte još:

- Ljubo Jučić: Moramo smanjiti nezaposlenost, a ne otvarati novu privatizaciju!

- Naš automobil nema kočnice: Dug opće države skočio na 134 milijarde kuna! Da li je došlo vrijeme za MMF?

- KATASTROFA: Nezaposlenost skočila na 18,8 posto!

Foto:flickr.com/RebelBlueAngel

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram