Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2011

RBA analitičari: Očekujemo daljnji rast cijena sirove nafte! U prijevodu - možemo očekivati skuplji benzin!

U siječnju su se cijene sirove nafte tip WTI uglavnom zadržavale oko razine od 90 dolara po barelu, pri čemu su sredinom siječnja porasle iznad 91 dolar po barelu, razine koja je posljednji put zabilježena u listopadu 2008. godine)...

Razmjerno dobri makroekonomski pokazatelji, posebno vodećih svjetskih gospodarstava (SAD, Njemačka, Kina) i dalje utječu na rast cijene sirove nafte. To je, međutim, potaknulo očekivanja da bi cijene mogle rasti i brže nego što se očekivalo. Prosječna cijena nafte u 2010. (tip WTI) iznosila je 79,5 dolara po barelu, dok je 2009. iznosila 61,9 dolara po barelu.

Posljedično, Međunarodna organizacija za energiju (IEA), revidirala je na više očekivanu potražnju za naftom u prošloj i ovoj godini. Očekivana potražnja za 2010. godinu tako je revidirana za 300 kb/d pa se očekuje da će iznositi 87,7 mb/d (+2,7% u odnosu na 2009.). Očekivana potražnja za ovu godinu također je revidirana za 300 kb/d na 89,1 mb/d (+1,4% u odnosu na 2010.). Optimističnije prognoze posljedica su prije svega rasta potražnje u zemljama iz skupine OECD i na azijskim tržištima u razvoju, na što su upućivali i makroekonomski pokazatelji za treće i četvrto tromjesečje 2010. U prosincu je ukupna svjetska proizvodnja nafte pala za 300 kb/d na 88,1 mb/d, kao posljedica pada proizvodnje zemalja članica OPEC-a uslijed gubitaka prilikom skladištenja. U siječnju je na pad proizvodnje najviše utjecao kvar na aljaškom naftovodu, pri čemu je jedna cijev naftovoda tjedan dana bila izvan uporabe te požar na rafineriji za preradu pijeska natopljenog naftom u Kanadi.

RBA analitičari:

Iako u ovoj godini očekujemo rast cijene sirove nafte na svjetskim tržištima zbog gospodarskog rasta, on će biti ograničen mjerama središnjih banaka za obuzdavanje inflacije. Naime, rast cijena sirovina vjerojatno će biti glavni generator inflatornih pritisaka. Slično će biti i u Hrvatskoj, gdje će zbog još uvijek relativno slabe domaće potražnje najveći pritisak na rast cijena dolaziti od skupljih sirovina.

Pročitajte još:

- Ludo domaće tržište: OMV i Petrol ipak povećali cijene goriva…

- Američka potražnja za naftom povećat će se za 50 posto do 2035. godine

- Evo kako ćemo zbog nesposobnosti ljudi iz Vlade imati daleko najskuplji benzin u regiji

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram