Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2011

Cijene nekretnina i dalje padaju...što ne znači da si možemo priuštiti kupovinu!

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina gotovo se nisu mijenjale u odnosu na mjesec prosinac (porasle su za 0,4%), dok su na godišnjoj razini niže za 3,6%...

U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće 36% niža od prosječne cijene kvadratnog metra stana. Na Jadranu se cijene u odnosu na prošli mjesec gotovo nisu mijenjale (smanjile su se za 0,2%), a na godišnjoj razini niže su za 4,2%. Prosječne cijene kuća na Jadranu u siječnju identične su u odnosu na prošli mjesec. Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj ukupno, u odnosu na prosinac 2010., nije ostvarila veće promjene (porasla je 0,2)%.U odnosu na siječanj 2010., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina niže su za 3,9%, stoji u najnovijoj analizi CentraNekretnina.

Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina, ove je rezultate komentirao na sljedeći način: "U 2011. godini nastavlja se lagani rast traženih cijena nekretnina u Zagrebu koji je započeo u zadnjem kvartalu prošle godine. Na Jadranu se lagani rast cijena, koji je započeo u isto vrijeme, prekinuo u siječnju kada bilježimo stagnaciju cijena nekretnina."

Osvrnimo se na rast traženih cijena nekretnina u proteklih nekoliko mjeseci. Iako se radi o blagom rastu, na razini od samo 1 posto, pa možemo govoriti i o stagnaciji cijena, pretpostavljamo koji su razlozi potaknuli prodavatelje nekretnina da zadrže tražene cijene nekretnina na razinama iz jeseni 2010. godine.

U 2011. godini očekuje se rast BDP-a i zaposlenosti. Obzirom na pozitivna očekivanja, prodavatelji nekretnina vjerojatno su odlučili zaustaviti snižavanje traženih cijena nekretnina i nekoliko ih mjeseci „zamrznuti“ kako bi osluškivali vijesti iz gospodarstva.

Prodavatelji nekretnina vjeruju da je najgore prošlo, odnosno da nakon dvije godine negativnog rasta BDP-a i dramatičnog rasta nezaposlenosti, u idućoj godini, uz rast BDP-a i pad nezaposlenosti, slijedi rast volumena trgovanja nekretninama, kao i blagi rast cijena.

U ovoj godini prioritet Vlade trebao bi biti rast zaposlenosti u privatnom sektoru što će, iako indirektno, na najbolji način utjecati na rast volumena transakcija na tržištu nekretnina. Program subvencioniranja stambenih kredita koji je Vlada pokrenula prošle godine neslavno je završio i bilo bi najbolje da se formiranje cijena nekretnina prepusti tržištu. Investitore koji su gradili loše stanove na neatraktivnim lokacija, a imali su potporu banaka, sada treba prepustiti tržištu. Prije ili kasnije će cijene doći na onu razinu po kojoj će se neprodani stanovi prodati, navodi se u analizi.

Pročitajte još:

- Thompson je Sanaderovih 500.000 eura spiskao na luksuznu zagrebačku nekretninu?

- Tužna realnost: Za prosječan kvadrat stana morate izdvojiti čak dvije i pol plaće. Osim ako ne živite u Dubrovniku…

- Hrvatski nekretninski internet startup GoHome jedna od zvijezda Real Estate Connect konferencije u New Yorku!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram