Zatvori
Jasmin Hadzic
20/01/2011

Odoše oni: Kina u 2010. godini ostvarila gospodarski rast od 10,3 posto!

Dok se kod nas vode rasprave da li je rast BDP-a od 0,2% znak kako izlazimo iz krize ili nije, Kinezi nemaju tih problema...

Naime, kako je službeni Peking jučer objavio, kinesko je gospodarstvo u 2010. godini ostvarilo rast BDP-a od nevjerojatnih 10,3 posto, što je najviša stopa rasta još od izbijanja velike svjetske ekonomske krize.

U posljednjem, četvrtom kvartalu kineski bruto domaći proizvod je ostvario rast od 9,8 posto. S ovakvim podacima ne treba čuditi što je Kina danas druga svjetska gospodarska sila, a postat će prva za nekih desetak godina, ako ne i prije.

Kina je sada pod međunarodnim pritiskom da prepusti kontrolu nad juanom koji je debelo podcijenjen, što mnogi smatraju ključnim sastojkom u nevjerojatnom rastu kineskih kompanija u odnosnu na one sa Zapada. Naravno, uz tečajnu politiku, valjda napomenuti i kako su kineske cijene rada daleko ispod ovih u razvijenom dijelu svijeta.

Tako je ona Appleova kineska tvornica u 2010. godini otvorila 300.000 novih radnih mjesta, dok su SAD otvorile oko 1 milijun novih radnih mjesta.

Kinesko carstvo svakim danom sve više jača i jača...

Pročitajte još:

- Div opet napada: Kina završila gradnju najdužeg prekomorskog mosta na svijetu

- Kina pred osvajanjem Europe: Službeni Peking i London potpisali ugovore vrijedne 3 milijarde eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram