Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2011

Tajanstvena tvrtka s Bermude kupila dionice INA-e vrijedne 50 milijuna dolara

U brokerskim krugovima se priča kako je MOL kroz svoju ponudu dioničarima INA-e uspio prikupiti tek 8000 dionica najveće domaće naftne kompanije, što bi ukratko značilo kako njihovo planirano preuzimanje većinskog udjela u INA-i nije uspjelo...

No, danas Jutarnji list piše o onim tajanstvenim ulagačima koji su navodno uspjeli prikupiti čak 1,3 posto dionica INA-e. Za to su potrošili i više od 50 milijuna dolara.

A riječ je o Cipranima s bermudskom adresom koji trguju dionicama preko američke platforme. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga - Hanfa zatražila je od američkog SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission, glavni kontrolor tamošnjeg financijskog tržišta) te od institucija na Cipru i na Bermudima podatke o tome tko se krije iza tajanstvenog kupca Ininih dionica , za kojega samo znamo da je ltd. kompanija, u hrvatskoj verziji d.o.o.

Otkrije li se da su tajanstveni kupci Ininih dionica, koji su ih i jučer na Zagrebačkoj burzi tjerali u nove rekordne visine, povezani s MOL-om, priča se s ekonomskog i burzovnog seli na kriminalistički teren. Naime, u tom slučaju ide kaznena prijava za manipulaciju i obmanu protiv odgovornih osoba iz MOL-a. Međutim, transakcija se ne poništava, što znači da MOL-u ostaju i te dionice, premda ih je, u tom scenariju, stekao kaznenim djelom, piše Jutarnji list.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram