Zatvori
Jasmin Hadzic
18/01/2011

ALARMANTNO: Strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo zabilježila godišnji pad od 30,8 posto!

Prema najnovijim podacima HNB-a, izravna strana ulaganja u Hrvatsku su u prvih 9 mjeseci prošle godine ostvarila pad od 30,8 posto u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini...

Ukupna ulaganja stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su 1.16 milijardi eura, što je za čak 520 milijuna eura manje nego u istom razdoblju 2009. godine.

Najviše se ulagalo u domaći financijski i bankarski sustav, što ne treba nikoga iznenađivati. Stranci su u bankarski sustav uložili ukupno 338,9 milijuna eura. U Hrvatsku su najviše ulagale tvrtke iz Nizozemske (358,7 milijuna eura) i Austrije (269,7 milijuna eura), a slijede ulagači iz Italije (95 milijuna eura), Francuske (82,3 milijuna eura), Luksemburga (80,8 milijuna eura) i Mađarske (72 milijuna eura).

Pad od 30 posto je iznimno ozbiljan pokazatelj kako nešto ne štima.

Kad još tome pridodamo golemu nezaposlenost koja bi uskoro mogla dosegnuti brojku od 350.000 i rastuću nelikvidnost - postavlja se pitanje koliko će Hrvatska uopće moći izdržati prije nego se financijski raspadne kao balon od sapunice.

Pročitajte još:

- Još nam je to trebalo: Hrvatskoj prijeti visoka stopa inflacije!

- Raiffeisen analitičari: Pad nezaposlenosti tek u drugom kvartalu ove godine

- Josipović neobično oštar: Hrvatska ne izlazi iz krize!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram