Zatvori
Jasmin Hadzic
17/01/2011

Hoće li Katar kupiti portugalske obveznice i izvući problematično europsko gospodarstvo iz svih nevolja?

Vrh portugalske vlade otišao je u Katar kako bi s bogatom arapskom državom razgovarao o mogućnosti "ulaganja" u portugalsko gospodarstvo. Kada kažu ulaganja, onda misle na kupovinu portugalskih obveznica...

"Ovo je pravo vrijeme da se pojačaju komercijalni odnosi između Portugala i Katara", rekao je portugalski premijer Jose Socrates. Katar je s Portugalom potpisao memorandum o razumijevanju u sektoru obnovljive energije i turizma.

Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amada potvrdio je da se s katarskim vođama razgovaralo o mogućnosti kupovine portugalskih državnih obveznica.

Ukoliko Portugal nagovori Katar na kupovinu državnih obveznica, to će biti iznimka, budući arapske zemlje do sada nisu bile previše aktivne u kupovini obveznica europskih gospodarstava.

Za Portugal se već duže vremena govori kako je nakon Grčke i Irske najugroženije europsko gospodarstvo. Iako pregovori o traženju financijske pomoći još nisu službeno započeli, o njima se nagađa još od ljeta, kada je portugalsko tržište zapalo u žestoku krizu. Sve veći broj ministara financija iz zemalja eurozone otvoreno pritišće Portugal da zatraži financijski aranžman kojim bi sanirali svoju ekonomsku situaciju.

No, službeni Portugal prošli je tjedan izjavio kako su stvari pod kontrolom.

"Mi radimo svoj posao (stežemo remen). Očito je kako Europa ne radi svoj posao kako bi osigurala stabilizaciju eura", rekao je portugalski ministar financija Fernando Teixeira dos Santos.

Portugalski čelnici i dalje ne žele potvrdi spekulacije kako Europska središnja banka (ECB) užurbano kupuje portugalske državne obveznice.

Pročitajte još:

- Glas razuma iz Njemačke: Ne smijemo Portugal prisiljavati na paket financijske pomoći

- Čelnici Eurozone vrše pritisak na Portugal kako bi prihvatio paket financijske pomoći

- Katar u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva namjerava ulupati fantastičnih 100 milijardi dolara!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram