Zatvori
Jasmin Hadzic
17/01/2011

Trebamo li se zabrinuti? MMF dolazi u posjet Španjolskoj...

Misija MMF-a danas će posjetiti Španjolsku poradi rutinske provjere tamošnjeg financijskog sustava. Brojni ekonomski analitičari smatraju kako bi ovaj posjet MMF-a mogao biti prvi dokaz kako će Španjolska zatražiti financijsku injekciju od strane EU-a...

Iz MMF-a tvrde kako je riječ o rutinskoj misiji:

"Skupina MMF-ovih stručnjaka trenutno obilazi niz zemalja u okviru pripremnih radova za travanjsko izvješće o stabilnosti svjetskog financijskog sustava. Riječ je o redovnom izvješću koje će biti objavljeno u travnju 2011.", kazala je glasnogovornika MMF-a.

No, brojni ekonomski analitičari i dalje su iznimno zabrinuti stanjem u Španjolskoj.

Podsjećamo, još u prosincu Moody´s rejting agencija najavila je mogućnost smanjenja rejtinga Španjolskoj prvenstveno zbog potencijalno visokih troškova dokapitalizacije banaka, ali i slabostima fiskalne politike osobito na lokalnoj razini koje ugrožavaju fiskalnu konsolidaciju.

Ukoliko bude potrebno spašavati narušeno španjolsko gospodarstvo, EU i MMF bi to moglo koštati oko 500 milijardi dolara, što će biti gotovo nemoguća misija. Spašavanje Španjolske snažno bi pritisnulo eurozonu jer je riječ o četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone, većem od Irske, Grčke i Portugala zajedno.

"Španjolska je prevelika da propadne i prevelika za spašavanje. Kao takva, mora ostvariti maksimalan napor kako bi poboljšala svoju trenutnu situaciju", rekao je još prošle godine ekonomski analitičar Nouriel Roubini.

Španjolska je prošli tjedan izvršila uspješnu aukciju obveznica ukupne vrijednosti od 3 milijarde eura.

Pročitajte još:

- Evo kako će osvojiti svijet: Kina kupuje 6 milijardi eura španjolskog duga

- Od Irske i Grčke, pa do Mađarske i Slovačke – Europa je 2010. godine ušla u još dublju financijsku krizu

- Španjolska deficit smanjila na 2,4 posto BDP-a!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram