Zatvori
Jasmin Hadzic
11/01/2011

Portugal kritizira EU: Mi sve držimo pod kontrolom, kod Vas je nered!

Dok su Francuska i Njemačka krenule u medijsku ofenzivu kako bi nagovorile Portugal na paket financijske pomoći vrijedan i do 100 milijardi eura, Portugalci tvrde kako situacija uopće nije katastrofalna...

Danas je u razgovoru za radio postaju TSF portugalski ministar financija Fernando Teixeira dos Santos rekao kako Portugal nema nikakvu namjeru zatražiti financijsku pomoć od strane Europske unije, prenosi Reuters.

"Sve ćemo pokušati kako bismo to izbjegli", rekao je dos Santos.

Za Portugal se već duže vremena govori kako je nakon Grčke i Irske najugroženije europsko gospodarstvo. Iako pregovori o traženju financijske pomoći još nisu službeno započeli, o njima se nagađa još od ljeta, kada je portugalsko tržište zapalo u žestoku krizu. Sve veći broj ministara financija iz zemalja eurozone otvoreno pritišće Portugal da zatraži financijski aranžman kojim bi sanirali svoju ekonomsku situaciju.

Ekonomski analitičari profesor ekonomije Nouriel Roubini već duže vremena tvrdi kako bi za Portugal bilo bolje da što prije zatraži financijsku injekciju od EU-a i MMF-a.

"Sviđalo se to njima ili ne, Portugal je trenutno na kritičnoj točki. Možda ne bi bilo loše sada potražiti financijsku pomoć kako bi se priječilo daljnje pogoršanje situacije", rekao je tada Roubini.

Portugalski ministar financija nije htio potvrditi glasine kako Europska središnja banka užurbano kupuje portugalske obveznice, no uputio je oštru kritiku čelnicima Unije:

"Mi radimo svoj posao (stežemo remen). Očeto je kako Europa ne radi svoj posao kako bi osigurala stabilizaciju eura!"

Pročitajte još:

- Baš kada smo počeli biti optimistični! Roubini: Prijeti nam raspad Eurozone!

- Moody’s šalje upozorenje Portugalu: Slijedi smanjenje kreditnog rejtinga!

- Šefovi Unije sve glasnije zagovaraju zajedničke euro-obveznice – uskoro ćemo postati Sjedinjene europske države?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram