Zatvori
Jasmin Hadzic
10/01/2011

Europska središnja banka užurbano kupuje portugalske obveznice kako bi se izbjegao sveopći kolaps

Panika na svjetskim tržištima. Nakon što je ranije danas procurila vijest kako neke države članice Eurozone (čitaj: Njemačka i Francuska) nagovaraju Portugal da zatraži paket financijske pomoći, prije nekoliko trenutaka Reuters je objavio kako je ECB počela kupovati portugalske obveznice...

Kako navodi Reuters, Europska središnja banka (ECB) u pokušaju da spasi portugalsko gospodarstvo, u ponedjeljak je počela kupovati sve dostupne portugalske obveznice na sekundarnom tržištu. Kako brokeri navode, ECB kupuje sve što je dostupno, a uglavnom je riječ o 5 i 10-godišnjim obveznicama. No, ovo je samo odgađanje neizbježnog.

Portugal će uskoro ipak zatražiti paket financijske pomoći od EU-a. Prema nekim računicama, taj bi paket mogao biti "težak" i do 100 milijardi eura. Podsjećamo, paket pomoći Irskoj iznosio je 80 milijardi eura.

"Ako se ovo nastavi, Portugal neće moći izbjeći sudbinu Irske", rekao je direktor istraživanja pariškog Barclays Capitala.

Ekonomski analitičar i profesor ekonomije Nouriel Roubini već odavno tvrdi kako je Portugal nakon Irske najugroženije europsko gospodarstvo.

Čini se kako se njegove crne prognoze zaista i ostvaruju...

No, svjetska tržišta se najviše boje kako bi se kriza iz Portugala vrlo lako mogla proširiti i na Španjolsku koja već duže vremena "steže remen" kako bi izbjegla vlastiti financijski kolaps.

Pročitajte još:

- Baš kada smo počeli biti optimistični! Roubini: Prijeti nam raspad Eurozone!

- Moody’s šalje upozorenje Portugalu: Slijedi smanjenje kreditnog rejtinga!

- Legendarni Jim Rogers: Neke europske države nalaze se pred bankrotom!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram