Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2011

Sjećate se one psihološke granice od 9 kn po litri benzina? Upravo smo je debelo preskočili...

Točnu u ponoć u Hrvatskoj će se dogoditi drastično poskupljenje maloprodajnih cijena benzina. Riječ je o jednom od najvećih poskupljenja u posljednjih godinu dana...

Kako saznaje HRT, najviše će poskupiti Eurosuper BS 95 čija bi nova cijena od 9,31 kunu po litri bila za 33 lipe ili za 3,67 posto viša od dosadašnjih 8,98 kuna!

Od ponoći bi nova cijena eurosupera BS 95 class, koji je Ina na svoje benzinske postaje počela uvoditi sredinom prosinca prošle godine, bila 9,36 kuna, što je 28 lipa po litri ili 3,08 posto više od dosadašnjih 9,08 kuna.  Za 27 lipa po litri ili za 2,86 posto poskupjet će eurosuper BS 98 i nova će mu cijena biti 9,72 kune (do sada 9,45 kuna).

Cijene dizelskih goriva se neće mijenjati.

Cijene naftnih derivata korigiraju se svakih 15 dana na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara prema kuni. Prema pravilniku, najviše je dopušteno maksimalno dvotjedno povećanje ili smanjenje cijena tri posto u odnosu na prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene.

Kako bi cijene dvije vrste benzina u odnosu na dosadašnje cijene na Ininim benzinskim postajama porasle za više od tri posto, objašnjenje je vjerojatno upravo u formulaciji da se dozvoljeni postotak promjene obračunava u odnosu na "prijašnju maksimalno dozvoljenu razinu maloprodajne cijene" koja se može, ali i ne mora primjenjivati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram