Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2011

Mičite se s puta, Todorić prolazi: Agrokor počinje proizvoditi bioplin!

Nakon što je Agrokor najavio pohod na IT tržište, proizvodnju električne energije, naftnu maloprodaju, sada dolazi vijest kako Agrokor kreće u proizvodnju bioplina...

Riječ je o velikom projektu gradnje niza postrojenja za proizvodnju bioplina u sklopu Agrokorovih poljoprivrednih i prehrambenih tvrtki, koji će se odvijati pod kapom novoosnovane tvrtke Agrokor energija, piše Banka.

Naime, Agrokor je dosad drugima plaćao zbrinjavanje klaoničkog, zelenog i drugog otpada sa svojih farmi, koji će se sada koristiti za proizvodnju bioplina. Osposobljavanjem farmi da se same rješavaju opada će se ne samo uštedjeti na troškovima njegova zbrinjavanja već i vlastitom proizvodnjom podmiriti dio potreba za energijom, što je iznimno važno za održavanje konkurentnosti proizvodnje.

"Bioplinska postrojenja imaju velik potencijal. U svijetu ih je oko 12.000, od čega čak 8.000. u Njemačkoj, gdje država daje poticaje za takve investicije i jamči fiksnu cijenu otkupa energije u razdoblju od 12 godina. I Hrvatska će morati krenuti sličnim putem, a uvjereni smo da u zemlji ima potencijala za 100 megavata bioplinskih postrojenja, što bi stajalo između 350 do 400 milijuna eura, s tim da se investicija isplati za tri do četiri godine. Agrokorove potrebe za energijom kreću se oko 50 megavata godišnje, a računamo da bi za tri godine mogli dosegnuti vlastitu proizvodnju od 20 megavata. Sirovinsku bazu imamo, a otpad bi se otkupljivao i od drugih. Uz bioplin, kao nusproizvod nastaju toplinska energija koja se može koristiti za plasteničku proizvodnju i sušare, te organsko gnojivo", pojašnjava Ante Todorić.

Prema njegovim riječima u 2011. planirana je gradnja dva takva postrojenja, prvi od jednog megavata kod Vrbovca, te drugog od 8,3 megavata u Belju, što je investicija teška 25 milijuna eura.

Postoji li sektor gdje Agrokor nije pristuan

Nije da im možemo zamjeriti. Kada imaš tržište s 4.5 milijuna ljudi, zaista je teško postati velika kompanija bez širenja u gotovo svaku industriju. Još mu možda jedino nedostaje vlastita banka. Nešto poput onog što je napravio Siemens.

Pročitajte još:

- Ako ćemo gledati samo prihode – Agrokor je uvjerljivo najveća hrvatska kompanija!

- Bloomberg o Agrokoru: Todorićeva Jana osvaja Europu i SAD!

- Todorić: Hrvatska nije u dobroj poziciji, ovoj vladi gospodarstvo uopće nije prioritet

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram