Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2011

MOL optužuje: Ovo što mirovinski fondovi rade u Hrvatskoj je obični kartel!

MOL je bijesan jer su mirovinski fondovi, navodno udruženo, kupovali dionice INA-e kako bi spriječili MOL-ovo većinsko preuzimanje najveće domaće naftne kompanije...

Mol je izvijestio Budimpeštansku burzu da je od hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zatražio da utvrdi je li kupnja Ininih dionica na Zagrebačkoj burzi od 14. do 20. prosinca bila protivna Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, prenosi Večernji list.

U Molu sumnjaju da su se mirovinski fondovi udružili u kartel i usklađeno otkupljivali dionice Ine, kako bi mađarsku kompaniju spriječili da preuzme više od 50 posto udjela.

Ukoliko su optužbe točne, mirovinski fondovi mogli bi platiti novčanu kaznu koja iznosi 10 posto njihova ukupna prihoda iz prethodne godine.Ne moramo ni podsjećati što bi to značilo za naše buduće mirovine s kojima se mirovinci kockaju cijelo vrijeme.

Predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec tvrdi da će ga Agencija razmotriti Molom zahtjev s aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Sapunica oko INA-e se nastavlja...

Pretpostavlja se kako mirovinski fondovi trenutno drže između 4 i 5 posto svih dionica INA-e. Ako Vlada zaista želi preko mirovinskih fondova zaustaviti preuzimanje INA-e, mirovinci će morati dogurati do nekih 6,5 posto svih dionica INA-e.

A to neće biti lak zadatak...

Pročitajte još:

- Evo kako ćemo zbog nesposobnosti ljudi iz Vlade imati daleko najskuplji benzin u regiji

- Čačić poručio mirovinskim fondovima: Ostavite se špekulacije na Burzi, ulažite u plinski biznis!

- Mirovinski fondovi sada drže oko 3.3 posto INA-inih dionica

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram