Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2010

Crno zlato: Snažan rast potražnje za naftom

Od ljeta važan utjecaj na cijene sirove nafte imala su kretanja na financijskim tržištima, odnosno sklonost preuzimanju rizika kod investitora...

Međutim, od kraja studenog ključan utjecaj ipak imaju fundamenti. Tako su dobri makroekonomski pokazatelji, posebno u SAD-u, i niže temperature od očekivanih, rezultirale rastom potražnje i cijene sirove nafte. Cijena nafte tipa WTI s jednomjesečnom isporukom na burzi u New Yorku u prosincu je porasla iznad 91 dolar po barelu, što je najviša razina u posljednje dvije godine.

RBA analitčari donose više:

Posljedično, Međunarodna organizacija za energiju (IEA), revidirala je na više očekivanu potražnju za naftom u ovoj i sljedećoj godini. Očekivana potražnja za ovu godinu tako je revidirana za 130 kb/d pa se očekuje da će iznositi 87,4 mb/d (+2,9% u odnosu na 2009.), dok je za sljedeću godinu revidirana za 260 kb/d, čime raste na 88,8 mb/d (+1,5% u odnosu na 2010.). Optimističnije prognoze posljedica su prije svega rasta potražnje u SAD-u i na azijskim tržištima u razvoju, na što su upućivali i makroekonomski pokazatelji za treće tromjesečje. U studenom je ukupna svjetska proizvodnja nafte porasla za 400 kb/d na 88,1 mb/d, što je povijesno najviša razina proizvodnje. Rast je posljedica prije svega intenziviranja proizvodnje zemalja izvan OPEC-a koje čine polovicu ukupnog godišnjeg rasta proizvodnje.

Kao i obično, u prosincu IEA iznosi i srednjoročne prognoze, koje se blago razlikuju od zadnjih objavljenih u lipnju, i to na više. Tako se očekuje da će proizvodnja nafte u idućih pet godina porasti s 91,4 mb/d na 98 mb/d, uglavnom zbog rasta proizvodnje zemalja izvan OPEC-a, pri čemu bi se rast u razdoblju od 2011. do 2015. trebao bitno usporiti u odnosu na 2010. u skladu s usporavanjem rasta potražnje za naftom. Naime, uz pretpostavku prosječnog godišnjeg rasta BDP-a od 4,5% godišnje (u razdoblju od 2010. do 2015.), svjetska potražnja za naftom trebala bi rasti prosječno 1,3% godišnje (u razdoblju od 2010. do 2015.), pri čemu bi potražnja razvijenih zemalja trebala padati.

Zbog sve manje ovisnosti razvijenih gospodarstava o nafti, njihova potražnja bi trebala nastaviti padati pa će rast potražnje za naftom proizlaziti iz razvoja tržišta u razvoju, posebno kineskog. Ipak, treba reći da će rast kineskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom u sljedećoj godini biti ograničen borbom središnje banke protiv jačanja inflatornih pritisaka.

Pročitajte još:

- Još nam je samo to trebalo – JPMorganovi analitičari: Cijena barela nafte do kraja 2012. godine na 120 dolara!

- Saudijska Arabija vidi sebe kao stabilizatora tržišta nafte u dolazećim desetljećima

- Saudijska Arabija: Sorry što vas moramo razočarati, ali još uvijek imamo dovoljno jeftine nafte

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram