Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2010

Čačić poručio mirovinskim fondovima: Ostavite se špekulacije na Burzi, ulažite u plinski biznis!

Prvi čovjek HNS-a danas je poručio mirovinskim fondovima kako bi bilo najbolje da napuste dosadašnju praksu "igre" na Burzi...

Radimir Čačić smatra kako bi se ulaganjima u plinski biznis daleko kvalitetnije oplodio kapital kojim raspolažu mirovinskih fondovi.

Naime, ta ulaganja mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, sanirati štetu u zimskom periodu te dugoročno otvoriti prostor za strateško ulaganje mirovinskih fondova, a svaka od tih potencijalnih investicija teška je 200 milijuna dolara, a rokovi investiranja su dvije do tri godine.

Predsjednik HNS-a je upozorio i da se ponovno ulazi u period kada Hrvatskoj prijeti kriza u opskrbi plinom. "Zemlja u podzemnim skladištima plina raspolaže sa 558 milijuna kubika plina što jerostruko nedovoljno da bi se izbjegle redukcije i pad BDP-a", istaknuo je dodavši da istovremeno Mađarska, čiji je MOL jedan od vlasnika INE, ima 15 puta veće kapacitete u skladištima plina.

"Hrvatska Vlada nema kreativnu proaktivnu politiku i nije dio rješenja, nego je problem sama po sebi. Nesposobnost sadašnje Vlade je ključni problem Hrvatske", smatra Čačić.  Na novinarski upit jesu li mirovinski fondovi napravili dobar potez s kupovinom dionica INE, Čačić je odgovorio kako to vjerojatno nije loš potez, ali da to nije njihova uloga.

"Igre na burzi nisu uloga mirovinskih fondova", kazao je dodavši da to nije krivica mirovinskih fondova već vlade. "Odgovorna zemlja svojim mirovinskim fondovima, u interesu građana danas i sutra, daje šansu za dugoročna i profitabilna strateška ulaganja, a ne za igre na burzi", istaknuo je.

Pročitajte još:

- Oporba o promjenama u Vladi: Ovo su Sanaderovi ljudi!

- Čačić je u pravu: Hrvatska će u 2011. godini imati rast koji neće biti dovoljan da nas izvuče iz problema

- Čačić: Hrvatska je danas zemlja u kojoj se malo radi, a i ono što se radi nije pretjerano dobro

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram