Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2012

NEPROFITABILNO: Hrvatski hotelijeri prošle godine ostvarili dobit od samo 21 milijun kuna

Iako je prošla godina bila "odlična" za hrvatske turističke tvrtke, statistika još jednom pokazuje kako je turizam i dalje iznimno neprofitabilan poslovni sektor...

Unatoč dobrim godišnjim ostvarenjima, ukupni rezultat tih tvrtki još uvijek negativan, piše Vjesnik. Ukupan neto gubitak 40 tvrtki koje su podnijele godišnja izvješća, iznosi 22,6 milijuna. Ipak, taj se rezultat može okarakterizirati vrlo dobrim, s obzirom da su gubici tvrtki u turističkoj branši 2010. bili viši od 340 milijuna kuna.

Ako se u obzir uzme iskazana sveobuhvatna dobit, turistički je sektor, prema raspoloživim podacima, 2011. godine u plusu za 21,02 milijuna kuna. Manje od polovice, točnije 18 tvrtki, poslovalo je s dobiti od ukupno njih 42 izlistane na Zagrebačkoj burzi, te kojima je osnovna djelatnost pružanje usluga smještaja.

Lanjski rekorder po neto dobiti je Plava laguna. U 2011. ona je iznosila 81,7 milijuna kuna, što je znatno povećanje u odnosu na 60 milijuna iz 2010., a i tada je ova tvrtka imala najvišu dobit u branši. Odličan konačni rezultat u prošloj godini ostvaren je ponajviše zahvaljujući rastu prihoda od prodaje koji su veći za 50 milijuna kuna, dok su poslovni rashodi porasli 10 milijuna.

Za hotelijerske tvrtke karakteristična je visoka vrijednost dugotrajne materijalne imovine, kao i relativno visoka razina zaduženosti. Gotovo sva imovina tog sektora nalazi se u zemljištima i građevinskim objektima. Tako je, prema bilanci od 31. prosinca 2011., knjigovodstvena vrijednost zemljišta za ovih 40 tvrtki plus Maistru bila 4,2 milijarde kuna, dok je vrijednost građevinskih objekata, koji se odnose na obavljanje osnovne djelatnosti, bila visokih 12,93 milijarde, izračunao je Vjesnik.

Što se tiče zaduženosti, ona je zadnjeg dana lanjskog prosinca u turističkom sektoru iznosila 8,33 milijarde kuna, od toga se 3,48 milijarde odnosi na kratkoročne obveze, a 4,85 milijardi na dugoročne. Uočljivo je da je koeficijent zaduženosti cijelog sektora niži od 0,5, a taj se koeficijent prilikom pojedinačne analize neke tvrtke smatra maksimalno dopuštenom granicom zaduženja. Ukupna zaduženost sektora na gotovo je istoj razini kao 2010. godine, tj. manja je za 40 milijuna kuna.

Pročitajte još:

- Dubrovčani strahuju za radna mjesta: Lukšići iz Štrokovih hotela otpuštaju 140 radnika?

- Hrvatsku u 2011. godini posjetilo 9,9 milijuna stranih turista, broj noćenja skočio na 54,8 milijuna 

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram