Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2011

Svjetsko tržište: Neizvjesnost na tržištima zbog eura, rast BDP-a eurozone u trećem kvartalu 1,4 posto

U trećem je tromjesečju gospodarstvo eurozone nastavilo rasti po stopi od 1,4% godišnje kako je i očekivano...

U odnosu na tromjesečje prije zabilježen je očekivani rast od 0,2% podržan rastom izvoza od 1,5% te osobne potrošnje od 0,3% dok je aktivnost građevinskog sektora zabilježila pad od 0,6 posto. Industrijske narudžbe u Njemačkoj zabilježile su u listopadu najveći rast u posljednjih 19 mjeseci koji je iznosio 5,4% godišnje (odnosno 5,2% mjesečno). Rast spomenutog pokazatelja, nakon tri mjeseca uzastopnog pada, potaknut je oporavkom inozemne potražnje.

Upozorenje rejting agencije S&P da razmatra smanjenje kreditnog rejtinga petnaest zemalja eurozone, među kojima su i Njemačka i Francuska, kao i EFSF-a, i jučer je utjecalo na kretanja na međunarodnim tržištima obveznica.

Troškovi zaduživanja većine zemalja eurozone tako su porasli. I tijekom ostatka tjedna na kretanja će najviše utjecati očekivanja uoči sastanka čelnika EU, čije zaključke je i agencija S P navela kao ključnima za odluku o rejtinzima, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram