Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2011

Samo 7,5 posto hrvatskih tvrtki je izvozno orijentirano, no te su tvrtke ostvarile čak 31 posto svih ukupnih prihoda

Na prvom susretu novopokrenutog Kluba izvoznika koji okuplja neke od vodećih hrvatskih izvoznih kompanija mogli su se čuti neki zanimljivi podaci...

"Izvoz je jedini preostali generator kvalitetnog rasta hrvatskog gospodarstva. Samo jaki izvoz  podignut će Hrvatsku s dna ljestvice prognoze rasta za tranzicijske zemlje kao što je to slučaj s nedavnim izvještajem MMF-a i Svjetske banke. Javnost i političari moraju biti svjesni da nam je izvoz jedini put do ekonomske stabilnosti. Žestoko ćemo lobirati da izvoz postane centralna tema izbornih programa te nezaobilazna tema u medijima, posebno kad se intervjuiraju članovi Vlade i čelnici opozicije. Ići ćemo tako daleko da ćemo analizirati postavljaju li novinari pitanja o izvozu i koliko puta sugovornici spominju riječ izvoz", istaknuo je razloge pokretanja kluba Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i voditelj Kluba izvoznika.

Podaci pokazuju da su u Hrvatskoj samo 7,5 posto  tvrtki “izvozno orijentirane”, tj. ostvaruju više od 10% svojih prihoda kroz izvoz. Ujedno su te tvrtke zajedno ostvarile 31 posto  ukupnih prihoda svih hrvatskih tvrtki i 46 posto njihove ukupne neto dobiti. Osim toga te tvrtke su profitabilnije te su njihovi prihodi s inozemnih tržišta u prvih šest mjeseci rasli duplo brže nego na domaćem tržištu.

Iako je povećanje izvoza najkvalitetniji oblik rasta BDP-a sustavno je marginaliziran u političkim, ekonomskim i medijskim krugovima. Želi li Hrvatska postati izvozna ekonomija potrebno je promijeniti svijest usmjeravanjem pažnje na važnost izvoza te poticati povoljnu izvoznu klimu. Potrebno je stvoriti klimu koja će izvoz i izvoznike gurnuti u prvi plan. Ako društvo u cjelini prepozna izvoz kako dugoročno najbolje rješenje za stabilnu ekonomsku situaciju tada će i pritisak na donosioce odluka biti puno veći što će posljedično dovesti i do potrebne promjene politike prema izvozu. U konačnici jedino tako ostvariti će se stabilna ekonomska budućnost za sve građane, navodi se u priopćenju Kluba izvoznika.

U nastavku možete pogledati iznimno zanimljive grafikone strukture i performansi hrvatskog izvoznog sektora:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram