Zatvori
Foto: Barem nešto dobro da se dogodi...
Poslovni Puls
06/06/2011

TURIZAM: Prvi pokazatelji govore da nas čeka i više nego solidna turistička sezona

Nakon podbačaja u prvom tromjesečju ove godine (pad broja dolazaka za 0,6% i noćenja turista za 9% godišnje), travanj je donio razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu...

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je u spomenutom mjesecu posjetilo 22% više turista nego u travnju prošle godine, dok je broj noćenja porastao za 25,1% godišnje. Dobrom rezultatu vjerojatno su pridonijeli Uskršnji blagdani krajem mjeseca (za razliku od prošle godine kada su bili na samom početku travnja). Rastu dolazaka i noćenja pridonijeli su i domaći i strani turisti, no doprinos stranih turista znatno je veći. Domaći turisti ostvarili su 2,1% više dolazaka nego u travnju 2010. godine, a inozemni 28,3 posto.

Nadalje, broj noćenja domaćih turista porastao je za 5,2% godišnje, a inozemnih za 30,1% godišnje. Takva kretanja su očekivana s obzirom da se zemlje iz kojih dolazi najveći broj turista (Njemačka, Austrija) uspješno oporavljaju od gospodarske krize, dok isto ne vrijedi i za domaće gospodarstvo. Posljedično, udio inozemnih turista u ukupnom broju već je premašio 83%, a u narednim mjesecima nastavit će se povećavati te će u središnjem dijelu sezone vjerojatno premašiti 90 posto. Rast dolazaka i noćenja turista u travnju vjerojatno se odrazio i na trgovinu na malo koja je, prema prvim podacima, u travnju realno porasla za 3,7% godišnje.

RBA analitičari:

U mjesecima pred nama očekujemo intenzivniji rast dolazaka i noćenja turista. Kao i u prošloj godini u kojoj je zabilježen razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu, slične trendove, odnosno rast broja dolazaka i noćenja očekujemo i u ovoj godine. Međutim, za razliku od 2010. kada rast fizičkih pokazatelja nije pratio i rast prihoda od turizma, u ovoj godini i u tom segmentu očekujemo povoljnije rezultate i rast od oko 4% godišnje. To će se zasigurno pozitivno odraziti na tekući račun bilance plaćanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram