Zatvori
Foto: Alexey Larionov / Unsplash
PoslovniPuls
21/10/2024

Evo kako Europska unija planira konkurirati američkim i kineskim AI investicijama

Europska unija objavila je u ponedjeljak kako se udružila s vodećim venture capital tvrtkama iz regije, a kako bi se potaknula ulaganja u tehnološke inovacije u Europi, usred zabrinutosti da europski tehnološki sektor sve više zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom, navodi Reuters.

Inicijativa, koju je EU nazvala "Mreža pouzdanih investitora" (Trusted Investors Network), dolazi u trenutku kada Europa pokušava držati korak s većim i inovativnijim tehnološkim industrijama u Kini i svjetskom lideru Sjedinjenim Državama.

EU je priopćila kako se 71 investitor iz Europe, koji zajedno upravljaju s više od 90 milijardi eura ulagačkog kapitala, pridružio ovoj inicijativi, kroz koju će ulagati u europske deep-tech kompanije.

Dodali su kako je dogovor s venture capital tvrtkama u skladu s preporukama iz izvješća koje je prošlog mjeseca objavio bivši predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi, a u kojem je Draghi upozorio kako EU treba znatno veća i brža ulaganja kako bi ekonomski održala korak sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

"Udruživanjem snaga s venture capital sektorom, odgovaramo na hitne izazove iznesene u Draghijevom izvješću, koje poziva na hrabre akcije kako bi se osigurala konkurentnost Europe u ključnim tehnologijama," izjavila je povjerenica EU Iliana Ivanova.

Podaci objavljeni u srpnju pokazali su kako su investicije vezane uz umjetnu inteligenciju podigle nivo ulaganja američkog venture capitala na najvišu razinu u posljednje dvije godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram