Zatvori
Monitori prikazuju računalni kod
Foto: Leif Christoph Gottwald / Unsplash
PoslovniPuls
18/09/2024

Microsoft i BlackRock planiraju golema ulaganja u podatkovne centre i infrastrukturu za AI

Investicijski div BlackRock i Microsoft udružuju se u pothvatu izgradnje podatkovnih skladišta i energetske infrastrukture koja pogoni tehnologiju umjetne inteligencije.

BlackRock i Microsoft, zajedno s tvrtkom MGX iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, planiraju prikupiti 30 milijardi dolara privatnog kapitala i iskoristiti ga u okviru planiranog ukupnog ulaganja od 100 milijardi dolara, stoji u službenoj objavi, koju prenosi Bloomberg.

"Potreba za izgradnjom podatkovnih centara na globalnoj razini iznosi više bilijuna dolara koje treba financirati," rekao je legendarni ulagač Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka.

Ulaganja u infrastrukturu – uključujući energetske projekte – bit će uglavnom u SAD-u, s dijelom sredstava namijenjenim partnerima SAD-a, rekli su u priopćenju. Plan uključuje pridruživanje dodatnih ulagača, a mirovinski fondovi i osiguravajuće kuće željni su dugoročnih infrastrukturnih ulaganja, rekao je Fink.

"Ne vjerujemo da će to biti težak zadatak," rekao je o prikupljanju novca.

"Ulaganje je stvarna prilika, a potreba za ulaganjem još veća," rekao je Brad Smith, potpredsjednik i predsjednik Microsofta. "AI je sljedeća velika tehnologija koja će potaknuti rast u svakom sektoru gospodarstva, kako u Sjedinjenim Državama tako i u inozemstvu."

Proizvođači energije diljem SAD-a utrkuju se kako bi zadovoljili sve veću potražnju energetski zahtjevnih podatkovnih centara za AI, pri čemu bi se potrošnja električne energije u tim objektima mogla povećati i do 10 puta do 2030. godine, procjenjuje Bloomberg.

Kako bi zadovoljile tu potražnju, energetske tvrtke odgađaju zatvaranje elektrana na ugljen i plin, planiraju izgradnju novih plinskih elektrana i proširuju kapacitete čiste energije poput solarnih i vjetroelektrana. Konkurencija za električnu energiju čak je dovela do povećanja vremena potrebnog za priključivanje novih podatkovnih centara na mrežu.

Microsoft također razgovara sa suosnivačem i izvršnim direktorom OpenAI-a Samom Altmanom, koji razvija vlastite planove za suradnju investitora i tehnoloških tvrtki na načinima za drastično proširenje računalne infrastrukture za AI proizvode.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram