Zatvori
TikTok simbol
Foto: Eyestetix Studio / Unsplash
PoslovniPuls
16/09/2024

Danas je ključan dan pravne trakavice oko zabrane TikTok-a u SAD-u

TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance danas se suočavaju s ključnim sudskim saslušanjem u ponedjeljak u pravnoj bitci kojom se nastoji blokirati zakon koji bi mogao zabraniti aplikaciju koju koristi 170 milijuna Amerikanaca. Naime, baš danas američki prizivni sud za okrug Columbia održat će usmena izlaganja o pokušaju zabrane poslovanja TikTok-a u SAD-u, prenosi Reuters.

TikTok i ByteDance tvrde kako je zakon kojim se pokušava zabraniti TikTok neustavan i krši prava Amerikanaca na slobodu govora, navodeći kako isti predstavlja "radikalan odmak od tradicije ove zemlje u zagovaranju otvorenog interneta". Zakon je donesen pod utjecajem zabrinutosti američkih zakonodavaca kako bi Kina kroz TikTok mogla imati pristup osobnim podacima ili špijunirati svoje američke korisnike. Zakon je usvojen u Kongresu SAD-a u travnju, samo nekoliko tjedana nakon što je predstavljena.

ByteDance je izjavio kako prodaja TikToka nije "tehnološki, komercijalno ni pravno moguća", a bez sudske odluke, zabrana bi stupila na snagu 19. siječnja. Suci Sri Srinivasan, Neomi Rao i Douglas Ginsburg razmotrit će pravne prigovore koje je podio TikTok. TikTok i Ministarstvo pravosuđa zatražili su odluku do 6. prosinca, što bi moglo omogućiti Vrhovnom sudu SAD-a da razmotri odluku prije nego što zabrana stupi na snagu, navodi Reuters.

Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon u travnju, dajući ByteDanceu rok do 19. siječnja da proda TikTok ili se suoči sa zabranom, ali bi mogao produljiti rok za tri mjeseca ako se potvrdi kako ByteDance napreduje prema prodaji.

Bijela kuća tvrdi da želi okončati kinesko vlasništvo nad TikTok-om zbog razloga nacionalne sigurnosti, ali ne i zabraniti samu aplikaciju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram