Zatvori
Poslovni Puls
29/08/2018

Stanovi za najam već od oko 200 eura

Dok ljeti većina građana odmara, studenti već u tom razdoblju počinju s obvezama: osim spremanja ispita za jesenske rokove, lagano kreću i u potragu za stanovima za najam u kojima će boraviti predstojeću akademsku godinu.

Najmoprimci, među kojima je najčešće riječ o studentima i mladim obiteljima, obično traže namještene manje stanove u zoni javnog gradskog prijevoza. Uz Zagreb, Rijeku i Split, koji su tijekom srpnja na oglasniku Crozilla.com bili najtraženiji gradovi za najam stanova, velika je potražnja vladala i u Zadru i Osijeku.
Stranci koji su pretraživali stanove za najam tijekom srpnja su u najvećem broju dolazili iz Slovačke, BiH, Slovenije i Njemačke, a najveći interes su pokazali za područjem Rijeke, Splita, a zatim i Zagreba.

 

Najam skuplji no lani

Istraživanje oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazalo je kako su prosječne oglašavane cijene najma stanova tijekom srpnja u tri najtraženija grada - Zagrebu, Rijeci i Splitu, zabilježile pad mjesečnih, ali istovremeno i porast godišnjih vrijednosti.
U navedenim su se gradovima tijekom srpnja mogli pronaći stanovi za najam jeftiniji i od 200 eura, ali isto tako i oni čije su najamnine dosezale iznose i od nekoliko tisuća eura mjesečno.

Najniže najamnine tijekom srpnja imale su garsonijere i stanovi manjih površina, oni smješteni u potkrovljima ili u obiteljskim kućama, te oni na periferiji.
Najviše cijene najma tražene su za nove stanove na dobrim lokacijama poput središta gradova ili uz more, te za luksuzno i moderno uređene stanove velikih površina u kojima su ponekad smještene i sauna ili teretana.

Stanovi za najam površine između 20 i 40 kvadratnih metara tijekom srpnja oglašavani su na Crozilla.com već jeftinije i od 200 eura, pa sve do iznosa i od 1000 eura, no njihova prosječna oglašavana cijena u Zagrebu, Rijeci i Splitu iznosila je oko 370 eura. Najamnine stanova ovih površina u navedenim su gradovima porasle za 4 posto na mjesečnoj te za 3 posto na godišnjoj razini. Istraživanje oglasnika Crozilla.com pokazalo je kako su prosječne najamnine u Rijeci iznosile 283 eura, u Splitu 393 eura, dok se u Zagrebu za najam stanova ovih površina u srpnju u prosjeku tražilo čak 445 eura.  

Stanovi površine između 40 i 60 kvadratnih metara imali su prosječnu mjesečnu cijenu od 460 eura. Na mjesečnoj razini oni bilježe 1 posto niže vrijednosti, a u odnosu na prošlu godinu njihove su445 najamnine osjetno porasle i to čak za 9 posto. U Rijeci se za njihov najam u prosjeku tražilo tek 368 eura, u Splitu 466 eura, a u Zagrebu 536 eura.  

Po prosječnoj mjesečnoj cijeni najma od oko 600 eura tijekom srpnja su oglašavani stanovi površine između 60 i 80 kvadratnih metara. Njihove su vrijednosti, prema podacima oglasnika Crozilla.com,  na mjesečnoj razini pale za 1 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 3 posto. Najviše najamnine takvih stanova, među gradovima koji su uvršteni u ovo istraživanje, zabilježene su u Zagrebu gdje su u prosjeku iznosile 685 eura. Nešto niže vrijednosti bilježi Split u kojem se za njihov najam tražilo oko 660 eura, dok su u isto vrijeme oglašavane najamnine takvih stanova u Rijeci iznosile tek oko 450 eura.

Unatoč tome što je njihova prosječna oglašavana cijena tijekom srpnja iznosila oko 830 eura, stanovi za najam površine između 80 i 100 kvadrata mogli su se pronaći u Zagrebu i Rijeci već i jeftinije od 300 eura. Prosječne tražene najamnine stanova ovih površina tijekom srpnja su u Splitu, Rijeci i Zagrebu bile za 6 posto niže nego mjesec ranije, te za 4 posto veće nego u istom mjesecu lani. Za najam stanova ovih površina u srpnju je na području Splita prosječna cijena iznosila 964 eura, dok se za najam takvih u Zagrebu tražilo 796 eura, a u Rijeci 200 eura manje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram