Zatvori
Trump
Poslovni Puls
10/04/2018

Donald Trump svojim tweetovima nanio 16 milijardi dolara štete Amazonu

Jeff Bezos, osnivač Amazona, trenutno je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.

Njegovo je neto bogatstvo procijenjeno na više od 100 milijardi dolara početkom godine. Bezosovo se bogatstvo većim dijelom temelji na cijenama dionica Amazona. S rastom dionica početkom 2018. g. njegovi su prihodi narasli za više od 30 milijardi dolara.

Bezosovo neto bogatstvo je iznosilo oko 130 milijardi dolara

Prema Forbesu i Bloomberg Billionaire Indeks-u, dana 26. ožujka Bezosovo neto bogatstvo je iznosilo oko 130 milijarde dolara.

Nakon tjedan dana i četiri twitter objave američkog predsjednika Donalda Trumpa – cijene dionica Amazona pale su za 10 posto, a za posljedicu Bezosovo je neto bogatstvo umanjeno na 114 milijardi dolara, procjenjuje Forbes.

Podsjetimo se. U nizu tweet objava, predsjednik Donald Trump napao je Amazon i njenog šefa Jeffa Bezosa za plaćanje „malo ili nimalo poreza državnim i lokalnim vlastima”, te da njezin položaj naspram Američke poštanske službe, na koju utječe, nije pošten. Naime Američka poštanska služba trpi gubitke od nekoliko milijardi dolara godišnje zato što Amazonu dostavlja pakete po veoma niskim cijenama.

"Govori se da Američke pošte gube prosječno 1,5 dolar po svakom paketu koji dostavlja Amazon, što ukupno predstavlja milijarde", napisao je Donald  Trump u jednom od svojih tweet-ova.

Svaka Trumpova objava dosada je negativno utjecala na cijene dionica Amazona.

Mnogi nagađaju da Trumpova zavada s Amazonom nije motivirana samo predsjedničkom brigom oko toga da kompanije pošteno plaćaju svoje poreze ili izbacivanje “tisuće maloprodajnih tvrtki iz poslovanja”. Za Trumpove administracije dogodio se rez u korporativnim porezima koji je uštedio Amazonu oko 789 milijuna dolara. Osim toga, sam Trump se ponosi reputacijom lukavog biznismena, te je čak u predsjedničkoj debati izjavio da je osobno vrlo pametan u izbjegavanju poreza.

Prema nekima, Trump je naprosto opsjednut Amazonom i njegovim osnivačem Jeff Bezosom. Razlog tome mogao bi ležati i u činjenici da je Bezos daleko više cjenjeniji i utjecajniji biznismen nego što je to Trump, i naravno, neizmjerno bogatiji.

Naime, čak i nakon što je Bezosovo bogatstvo opalo za 16 milijardi na 114 milijardi dolara, Bezos je i dalje 38 puta bogatiji nego Donald Trump, čije se neto bogatstvo procjenjuje na 3 milijarde dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram