Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2015

Alibaba u samo jednom danu zabilježila prodaju od 1,4 mlrd. dolara

Kineski internetski div Alibaba je u srijedu na "Dan samaca" ostvario rekordnu prodaju u vrijednosti od 90 milijardi yuana odnosno 14 milijardi američkih dolara...

Riječ je o povećanju od 60 posto u odnosu na prošlu godinu. Tvrtkina podružnica za usluge plaćanja Alipay je u prvih nekoliko sati procesuirala 117 milijuna transakcija.

Izvršni direktor Alibabe Jack Ma se nada proširiti kinesku shopping groznicu na ostatak svijeta.

"Jedanaesti studenoga, ovaj dan započinje u Kini i proširit će se po svijetu. Mislim da bismo u idućih pet godina mogli biti u Tokiju, u Parizu te možda i u New Yorku. Nadamo se da je 11. 11. veliki dan za svakog kupca, svaku malu tvrtku i svaku tvrtku u vremenu interneta.".

Alibabine statistike pokazuju da su narudžbe ove godine dolazile iz 232 zemlje i regija.

Tvrtkin glavni suparnik JD.com je do 17:30 ostvario 20 milijuna internetskih narudžbi.

Podaci pokazuju da je oko 70 posto prodaje izvršeno putem mobilnih platformi. Prehrambeni proizvodi su doživjeli veliku popularnost, a televizijski uređaji su bili omiljeni u ruralnim područjima.

Jedanaesti studenoga je devedesetih godina u Kini postao poznat kao "Dan samaca", a stvorili su ga samci mlađe generacije kao izgovor da bi si sami kupovali poklone. Alibaba je prvu rasprodaju povodom ovoga dana pokrenuo 2009. i od tada je taj dan postao najveće internetsko rasprodajno veselje u godini.

Za usporedbu, Amerikanci su prošle godine za "Crni petak", petak prije Dana zahvalnosti, potrošili samo 1,5 milijardi dolara, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram