Zatvori
Kineska lutka
Foto: tommao wang / Unsplash
PoslovniPuls
27/11/2023

Što se to događa u Kini: Dionice Alibabe tonu, Jack Ma odustao od prodaje dionica

Kineski poduzetnik i osnivač Alibabe, Jack Ma odgodio je planove za prodaju stotina milijuna dolara vrijednih dionica kompanije nakon što je cijena dionica kineskog tehnološkog diva prošlog tjedna naglo pala.

Dva regulatorna podneska iz prošlog četvrtka otkrila su da je Ma planirao prodati 10 milijuna dionica Alibabbe, čija je vrijednost bila gotovo 871 milijun dolara, prenosi CNN.

Prodaja je prvotno bila planirana za ovaj utorak putem tvrtki JC Properties i JSP Investment, povezane s Ma i njegovom filantropskom zakladom.

Razlog za pad cijene dionice Alibabe treba tražiti u objavi poslovnih rezultata za treći kvartal, kada je Alibaba najavila kako će odustati od planova za odvajanje svog poslovanja u oblaku djelomično zbog neizvjesnosti uzrokovane američkim kontrolama izvoza čipova u Kinu.

Dionice Alibabe su ove godine izgubile više od 10 posto svoje vrijednosti.

U petak je Maov ured rekao South China Morning Postu, novinama u vlasništvu Alibabe, da i dalje "vrlo pozitivno" gleda na izglede tvrtke, unatoč propalim planovima za "djelomičnu prodaju".

Alibaba grupa se trenutno nalazi usred velikog restrukturiranja, koje je najavljeno još u ožujku i prvotno je trebalo rezultirati podjelom tvrtke na šest zasebnih poslovnih jedinica, gdje je svaka trebala imati vlastitog izvršnog direktora i odbor direktora.

No, prošlog tjedna, iz Alibabe su objavili kako će preispitati planove ne samo za svoje poslovanje u oblaku, već i za kotaciju lanca trgovina Freshippo, navodeći potrebu "procjene tržišnih uvjeta".

Ma je osnovao Alibabu 1999. godine. Otišao je s mjesta predsjednika tvrtke 2019. godine, otprilike godinu dana prije nego što je zapao u probleme s kineskim vlastima zbog kritiziranja kineskih financijskih regulatora i banaka. Od tada se rijetko pojavljuje u javnosti, ali je ostao jedan od većih dioničara u kineskoj kompaniji čije su dionice izlistane na burzama u Hong Kongu i New Yorku.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram