Zatvori
Tvornica - ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
19/07/2024

Proizvođačke cijene padaju osmi put u zadnjih devet mjeseci

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, osmi u posljednjih devet mjeseci.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 4,9%, što je najsnažnije smanjenje promatranih cijena od kolovoza 2016. Pad na godišnjoj razini tijekom prvog tromjesečja bio je dobrim dijelom rezultat učinka baznog razdoblja kod cijena energije, dok su tijekom travnja i svibnja ukupan pad generirala relativno snažna smanjenja cijena u Energiji na mjesečnoj razini (u svibnju -8,1% mjesečno, -6,4% godišnje). Za intenziviranje ukupnog pada na godišnjoj razini ponovno su zaslužne cijene energije (-8,7% godišnje) budući da je mjesečni rast u lipnju ove godine (+1,3%) bio skromniji nego u lipnju prošle godine (+3,7%). Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 1,0% godišnje, najviše od kraja prošle godine, dok je u odnosu na svibanj rast iznosio 0,6%, prenose RBA analitičari.

Pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježile su i cijene Kapitalnih proizvoda (za 1,3% godišnje), deveti mjesec zaredom. Na mjesečnoj razini ostvaren je rast za 0,4%. Nakon osam mjeseci uzastopnog pada, rast na godišnjoj razini bilježe cijene intermedijarnih proizvoda (+0,4%). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,1%. Iako relativno skroman, nastavak rasta na godišnjoj razini bilježe cijene u Netrajnim i Trajnim dobrima za široku potrošnju (+2,1% odnosno +0,9%). U odnosu na prethodni mjesec rast kod Netrajnih potrošačkih dobara iznosio je 1,0%, dok su cijene Trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost. U skladu s navedenim, u odnosu na svibanj 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su rast za 0,9%.

U prvih šest mjeseci, poizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu bile su u prosjeku niže za 2,8% u odnosu na razdoblje siječanj-lipanj 2023. godine (+0,8% isključujući cijene energije). Osim energije, padu su doprinijele cijene kapitalnih i intermedijarnih dobara, dok se rast cijena proizvoda za široku potrošnju još uvijek nalazi u pozitivnom području iako je primjetno popuštanje cjenovnih pritisaka

"Normalizacija cijena energenata na svjetskim tržištima i slabljenje prijašnjeg utjecaja poremećaja u dobavnim lancima, odnosno popuštanje uvoznih cjenovnih pritisaka odražava se i na godišnjim promjenama u proizvođačkim cijenama kapitalnih dobara, intemedijarnih dobara, pa onda i posljedično dobara za široku potrošnju. Uz to, na popuštanje inflatornih pritisaka kod proizvođača vjerojatno djelomično ima utjecaj i trenutačna slabost vanjskotrgovinske potražnje, koja se usporeno kreće putem oporavka. Svakako ohrabruje stabilizacija tekućih kretanja na domaćem tržištu primjetna u mjesečnim promjenama kategorija glavne industrijske grupacije", stoji u komentaru RBA analitičara.

"Neuobičajene godišnje promjene proizvođačkih cijena u usporedbi s povijesnim kretanjima ne bi trebale izostati ni u narednim mjesecima s obzirom na zabilježene kolebljivosti mjesečnih promjena u cijenama energije tijekom drugog dijela prošle godine. Ovdje ne treba zanemariti ni još uvijek prisutne rizike koji bi mogli utjecati i na tekuće promjene cijena. Kolebljivost promatranih cijena na tržištima i dalje je moguća uzimajući u obzir potencijalan utjecaj (geo)političkog okružja i neizvjesnosti. Mogući poremećaji dobavnih lanaca uslijed aktualne ekonomske fragmentacije odnosno nametanje određenih trgovinskih barijera i posljedična nedostupnost ili poskupljenje određenih sirovina i proizvoda mogli bi povećavati troškove proizvodnog sektora, što može zadržavati inflatorne pritiske u pojedinim kategorijama na povišenim razinama", komentiraju RBA analitičari.

U odnosu na lipanj 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 3,5%, dok su na mjesečnoj razini više za 0,5%. U skladu je to s nešto skromnijim godišnjim padom cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu koji je iznosio 0,8%, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad za 0,2%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram