Zatvori
Kip umjetne inteligencije - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
10/07/2024

Snažan rast ulaganja u AI startupe

Investicije u startupe umjetne inteligencije (AI) skočile su na 24 milijarde dolara u razdoblju od travnja do lipnja, više nego udvostručivši se u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju podaci Crunchbase-a.

Ukupno financiranje startupova poraslo je na 79 milijardi dolara u posljednjem tromjesečju, prvenstveno zahvaljujući ulaganjima u AI, koji je po prvi put postao najveći ulagački sektor, slijede zdravstvo i biotehnologija.

Veliki uspjeh OpenAI-ovog ChatGPT-a pokrenuo je utrku za usvajanje najnovije AI tehnologije u područjima kao što su poslovna produktivnost, zdravstvo i proizvodnja. Međutim, investitori i velike tehnološke tvrtke kažu kako će značajni dobici od njihovih velikih ulaganja u AI biti vidljivi tek u narednim godinama.

Pet od šest financijskih rundi vrijednih milijardu dolara otišlo je AI tvrtkama, piše Reuters.

Unatoč rastu u posljednjem kvartalu, financiranje startupova ostaje nisko u usporedbi s razinama viđenim u protekle tri godine.

Globalno financiranje palo je za 5% na 147 milijardi dolara u prvoj polovici godine i bilo je stabilno u odnosu na drugu polovicu 2023., izračunali su u Crunchbase-u.

Stroga monetarna politika u SAD-u doprinijela je sporom oporavku inicijalnih javnih ponuda (IPO-a), čime je otežan jedan od najvećih izvora povrata za institucionalne investitore na privatnim tržištima, koji obično ulažu u startupe i prodaju dionice tijekom IPO-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram