Zatvori
Haker
Foto: GuerrillaBuzz / Unsplash
PoslovniPuls
08/07/2024

Hakeri ove godine ukrali kriptovalutu u vrijednosti od 1,38 mlrd. dolara

Tijekom prve polovice ove godine, hakeri su ukrali kriptovalutu u vrijednosti od 1,38 mlrd. dolara, što predstavlja zanačajan rast u odnosu na procjenu za prvu polovicu prošle godine od 657 milijuna dolara, objavili su iz blockchain analitičke tvrtke TRM.

Slično kao prethodnih godina, ponovno je mali broj napada čenio većinu. Naime, kroz pet velikih hakerskih napada ukradeno je 70% kriptovaluta.

Iznos ukradene kriptovalute ove godine je još uvijek manji od gotovo 2 milijarde dolara ukradenih u prvih šest mjeseci 2022. godine, što je obilježilo rekordnu godinu za krađu kriptovaluta. Prema podacima blockchain platforme Chainalysis, više od 3,8 milijardi dolara vrijedne kriptovalute ukradeno je od korisnika u 2022. godini.

Izvješće navodi kako je najčešći način na koji su hakeri krali kriptovalute bio neovlašteni pristup privatnim ključevima i seed kodovima, koji su nizovi brojeva koji omogućuju pristup kripto novčaniku. Hakeri su također iskorištavali pametne ugovore i flash zajmove.

Najveći napad ove godine dogodio se na japanskoj kripto burzi DMM Bitcoin, preko koje su ukradeni 300 milijuna dolara vrijedni bitcoini.

Najveća krađa kriptovaluta dosada dogodila se u ožujku 2022. godine kada su hakeri napali Ronnin mrežu koja podržava popularnu blockchain gaming platformu Axie Infinity. Ukrali su otprilike 625 milijuna dolara vrijednosti Ethereuma i USDC-a.

Američki službenici izjavili su da je za krađu odgovorna hakerska skupina Lazarus Group, koju podržava Sjeverna Koreja. Mjesec dana kasnije, Binance je povratio 5,8 milijuna dolara ukradenih sredstava, ali to ostaje najveća pojedinalna krađa kriptoaluta u povijesti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram