Zatvori
Steve Ballmer
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
02/07/2024

Bloomberg Billionaire Index: Bivši CEO Microsofta sada je bogatiji od Billa Gatesa

Bivši izvršni direktor Microsofta, osebujni Steve Ballmer, preskočio je Billa Gatesa u ponedjeljak i postao šesta najbogatija osoba na svijetu. To je prvi put da je bivši glavni izvršni direktor Microsofta postao bogatiji od suosnivača tehnološkog diva.

Ova promjena dogodila se nakon što su dionice Microsofta ostvarile novi rast, pa je ukupno povećanje cijene dionice ove godine iznosilo 21%.

Više od 90% Ballmerovog neto bogatstva od 157,2 milijarde dolara nalazi se u dionicama Microsofta, prema Bloombergovom indeksu milijardera. S druge strane, Gates je diverzificirao svoje bogatstvo od 156,7 milijardi dolara: otprilike polovica njegovog bogatstva drži Cascade Investment, koji je stvoren prihodima od prodaje dionica Microsofta i dividendi. Također posjeduje udio od 21 milijarde dolara u tvrtki za upravljanje otpadom Republic Services Inc.

Gates, koji ima 68 godina, polako smanjuje svoje bogatstvo kroz filantropiju. Zajedno sa svojom bivšom suprugom Melindom French Gates i svojim prijateljem Warrenom Buffettom, Gates je usmjerio milijarde dolara svog osobnog novca kako bi izgradio Zakladu Gates, koja vrijedi 75 milijardi dolara i jedna je od najvećih dobrotvornih organizacija na svijetu.

Godine 2010., Gates, French Gates i Buffett osnovali su "Giving Pledge", organizaciju koja potiče najbogatije ljude na svijetu da doniraju većinu svog bogatstva tijekom svog života ili oporukom. Ballmer, koji također ima 68 godina, nije potpisao Giving Pledge, ali ima svoje filantropske aktivnosti, piše Bloomberg.

Gates je osnovao Microsoft s Paulom Allenom 1975. godine i vodio ga je do 2000., kada ga je Ballmer — jedan od prvih zaposlenika kompanije — zamijenio na mjestu izvršnog direktora. Ballmer je otišao u mirovinu 2014. i iste godine postao najveći dioničar Microsofta. Kupio je NBA tim Los Angeles Clippers za 2 milijarde dolara 2014. godine, ulaganje koje se danas procjenjuje na vrijednost od 4,6 milijardi dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram