Zatvori
Ured
Foto: Alex Kotliarskyi / Unsplash
PoslovniPuls
25/06/2024

PwC: Nikad više zaposlenika mijenja svoje radno mjesto - djelomično i zbog AI-a

Postotak zaposlenika koji očekuju promjenu svog poslodavca u sljedećih 12 mjeseci veći je nego u razdoblju "Velike Ostavke" iz 2022. godine, pokazala je PwC anketa globalne radne snage.

Oko 28% od više od 56.000 radnika koje je PwC anketirao reklo je da su "vrlo ili iznimno vjerojatno" da će napustiti svoje trenutne kompanije, u usporedbi s 19% u 2022. i 26% u 2023. godini.

PwC-ova anketa "Nada i Strahovi" za 2024. godinu također je pokazala da radnici sve više prihvaćaju nove tehnologije poput generativne umjetne inteligencije (GenAI) i daju prioritet unapređenju vještina usred rastućeg opterećenja i pojačane nesigurnosti na radnom mjestu.

Pete Brown, globalni lider radne snage u PwC UK, rekao je da zaposlenici pridaju "sve veću važnost" organizacijama koje ulažu u razvoj njihovih vještina, te stoga poduzeća moraju dati prioritet unapređenju vještina i iskustva zaposlenika.

Oko 45% anketiranih radnika izjavilo je da su iskusili rastuće opterećenje i ubrzani tempo promjena na radnom mjestu u posljednjih 12 mjeseci, s 62% koji kažu da su vidjeli više promjena na poslu u protekloj godini nego u prethodnih 12 mjeseci.

Među zaposlenicima koji svakodnevno koriste GenAI, 82% je izjavilo da očekuju da će im ova tehnologija povećati učinkovitost u sljedećih 12 mjeseci.

Oslanjajući se na uvjerenje da će GenAI podržati njihov profesionalni razvoj, gotovo polovica anketiranih od strane PwC-a očekuje kako korištenjem AI-a dobiti veće plaće, dok gotovo dvije trećine očekuje kako ovi novi tehnološki alati poboljšati kvalitetu rada.

Carol Stubbings, lider globalnih tržišta te poreznih i pravnih usluga u PwC UK, izjavila je kako poslodavci moraju ulagati u zaposlenike i tehnološke platforme kako bi smanjili pritiske i zadržali talente.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram