Zatvori
Formula 1 model
Foto: Chethan Kanakamurthy / Unsplash
PoslovniPuls
24/06/2024

Umjetna inteligencija stiže i u TV prijenose Formula 1 utrka

Na Velikoj nagradi Španjolske u nedjelju, Formula 1 planira predstaviti novi “Statbot” iza kojeg stoji tehnologija umjetne inteligencije izrađena u suradnji s Amazonom.

"Statbot će pretraživati arhive utrka i analizirati ogromne količine podataka u stvarnom vremenu kako bi uživo tijekom utrke u Barceloni pružao kontekst i zanimljivosti voditeljima prijenosa, koristeći tehnologiju iz odjela za računalstvo u oblaku tvrtke Amazon Web Services sa sjedištem u Seattleu", rekao je Neil Ralph, voditelj tehničke suradnje s F1 iz te tehnološke kompanije.

Pod vodstvom milijardera Johna C. Malonea, Liberty Media je 2016. godine preuzela Formulu 1 od luksemburškog fonda CVC Capital Partners, te prebacila fokus na povećanje globalne privlačnosti Formule 1 kroz marketinške poreze poput popularnog dokumentarnog serijala "Formula 1: Drive to Survive" na Netflixu.

No u sportu koji je pretežno usmjeren na inženjering i tehnologiju, a čiji su ljudski protagonisti skriveni iza kaciga, voditelji prijenosa traže načine da prijenos uživo učine zanimljivijima.

“S podacima koje imamo i bliskošću s navijačima, možemo razmatrati hiper-personalizirana iskustva,” rekao je Eric Gales, generalni direktor AWS Canada, u intervjuu na Velikoj nagradi Kanade u Montrealu ranije u lipnju ove godine.

Iako je F1 proširio svoj doseg u SAD-u s Netflixovom serijom i novim utrkama poput Velike nagrade Las Vegasa, ovaj automoto sport se i dalje kritizira kao previše predvidljiv. Prošle godine, najbolji vozač F1, Max Verstappen iz Red Bull Racinga, pobijedio je u 19 od 22 utrke; a ove godine pobijedio je u šest od devet utrka.

“Ne možemo se više samo osloniti na pružanje pasivnog iskustva,” rekao je Dean Locke, direktor za prijenos i medije Formule 1.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram