Zatvori
Lutka od Amazon kutija
Foto: Nik / Unsplash
PoslovniPuls
17/06/2024

Amazon najavio golema ulaganja u AI startupe

Amazon je izjavio da će uložiti do 230 milijuna dolara u startupove koji razvijaju aplikacije pogonjene generativnom umjetnom inteligencijom (AI).

Ovo ulaganje, od čega će oko 80 milijuna dolara financirati drugi AWS-ov Generative AI Accelerator program, ima za cilj pozicionirati AWS kao atraktivnu infrastrukturu za startupove koji razvijaju generativne AI modele za svoje proizvode, aplikacije i usluge. Veći dio ulaganja dolazi u obliku kredita za AWS infrastrukturu.

Kako bi dodatno potaknuo interes, Amazon obećava da će startupovi u ovogodišnjoj Generative AI Accelerator kohorti imati pristup stručnjacima i tehnologiji iz Nvidije, partnera koji predstavlja program. Također će biti pozvani da se pridruže Nvidia Inception programu, koji pruža tvrtkama mogućnosti povezivanja s potencijalnim investitorima i dodatnim konzultantskim resursima, navodi Reuters.

Generative AI Accelerator program također je značajno narastao. Prošlogodišnja kohorta, koja je imala 21 startup, dobila je samo do 300,000 dolara u AWS kreditnim bodovima, što iznosi oko 6,3 milijuna dolara ukupnog ulaganja.

"S ovim novim progamom, pomoći ćemo startupovima da pokrenu i skaliraju globalne poslovne projekte, pružajući osnovnu infrastrukturu za stvaranje novih AI aplikacija koje će utjecati na sve aspekte načina na koji svijet uči, povezuje se i posluje", rekao je Matt Wood, potpredsjednik za AI proizvode u AWS-u.

AWS je izvorno planirao predstaviti svoj vlastiti generativni AI model sličan OpenAI-ovom ChatGPT-u kodnog imena Bedrock no veliki bugovi prisilili su Amazon da odgodi lansiranje.

Amazonov odjel za Alexu također se suočio s izazovima, zahvaljujući tehničkim preprekama i političkim sukobima. Devet mjeseci nakon pompozne demonstracije "next-gen" Alexe, nova Alexa navodno još nije spremna za lansiranje zbog nedovoljnih podataka za obuku, neadekvatnog pristupa opremi za obuku i drugih prepreka.

Amazon je također propustio rane prilike za podršku dvama vodećim AI startupima, Cohere i Anthropic. Tvrtka je kasnije pokušala uložiti u Cohere, ali je odbijena - te se morala zadovoljiti zajedničkim ulaganjem (iako velikim, ukupno 4 milijarde dolara) u Anthropic s glavnim rivalom Googleom.

Osim nedavnog odlaska Howarda Wrighta, voditelja odjela za startupe u AWS-u, koji je upravljao odnosima sa startupovima u organizaciji, prepreka na Amazonovom putu je i rastući nadzor regulatora nad ulaganjima velikih tehnoloških tvrtki u AI startupove.

Američka Federalna komisija za trgovinu nedavno je otvorila istragu o Microsoftovom ulaganju u OpenAI, kao i ulaganjima Googlea i Amazona u Anthropic.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram