Zatvori
ChatGPT
Foto: Rolf van Root / Unsplash
PoslovniPuls
14/06/2024

Trumpov šef američke NSA pridružio se OpenAI-jevom upravnom odboru

OpenAI je imenovao bivšeg generala američke vojske i direktora Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Paula M. Nakasonea za člana svog upravnog odbora.

Nakasone, kojeg je imenovao Trump i koji je preuzeo vodstvo NSA-a 2018. godine, pridružit će se Odboru za sigurnost i zaštitu, kojeg je OpenAI osnovao krajem svibnja kako bi procijenio i poboljšao svoje politike testiranja i sprječavanja zloupotrebe.

Imenovanje karijernog časnika vojske, koji je bio najdugovječniji vođa američkog Cybercom-a, dolazi u trenutku kada OpenAI pokušava umiriti kritike svojih sigurnosnih praksi — i to nekih sadašnjih i bivših zaposlenika kompanije koji tvrde kako kompanija koja stoji iza popularnog AI chatbota ChatGPT-a daje prednost profitu nad sigurnošću svojih proizvoda. Tvrtka je pod sve većim povećalom javnosti nakon odlaska nekoliko ključnih zaposlenika.

“OpenAI zauzima jedinstvenu ulogu, suočavajući se s cyber prijetnjama dok pionirski razvija tehnologiju koja bi mogla revolucionirati način na koji se institucije bore protiv njih," komentirao je Nakasone svoje imenovanje u izjavi za Washington Post.

Usred strožeg regulatornog okruženja i povećanih napora za digitalizacijom državnih i vojnih usluga, tehnološke kompanije sve više traže članove odbora s vojnim iskustvom, piše The Verge. Amazonov odbor tako ima Keitha Alexandera, koji je ranije bio zapovjednik američkog Cyber Command-a i direktor NSA-a. Google Public Sector, odjel kompanije koji se fokusira na prodaju cloud usluga vladama i državnim institucijama, također ima umirovljene generale u svom odboru.

Do siječnja, OpenAI je imao zabranu korištenja svojih proizvoda za “vojne i ratne svrhe.” Kompanija kaže kako je zabrana uklonjena kako bi se omogućila vojna upotreba koja je u skladu s njenim vrijednostima, uključujući pomoć u slučaju katastrofa i podršku veteranima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram