Zatvori
Apple
Foto: Ales Nesetril / Unsplash
PoslovniPuls
14/06/2024

Apple preskočio Microsoft i ponovno dohvatio titulu najvrijednije kompanije na svijetu

Apple je nadmašio Microsoft i ponovno zauzeo titulu najvrednije kompanije na svijetu.

Ova prekretnica uslijedila je nakon naglog rasta dionica proizvođača iPhonea. Posljednja tri dana Appleu su donijela najveći skok vrijednosti tržišne kapitalizacije i to na 3,285 bilijuna dolara, čime su nadmašili Microsoftovu kapitalizaciju od 3,282 bilijuna dolara, prenosi Bloomberg.

"Ljudi imaju visok stupanj uvjerenja da će oni biti pobjednici u području umjetne inteligencije, i čini se da je ovo tržište gdje, ako ste pobjednik u AI, cijena vaše dionice raste," rekao je Rhys Williams, glavni strateg u Wayve Capital Managementu. "Pretpostavljam da će i Microsoft i Apple ostati u nekoj vrsti utrke u doglednoj budućnosti"

Katalizator za ove dobitke bila je Appleova prezentacija na Worldwide Developers Conference usmjerena na umjetnu inteligenciju, a koja je potaknula nade da će kupci plaćati više za sljedeću generaciju iPhonea, potičući dugo očekivani oporavak prodaje. Prihodi su pali za 4,3% u Appleovom fiskalnom drugom tromjesečju, što je peti pad u posljednjih šest tromjesečja.

"Funkcionalnost umjetne inteligencije vjerojatno će potaknuti višegodišnji ciklus nadogradnje zbog brže zamjene, više prebacivanja i povećanja prosječne prodajne cijene," napisao je analitičar Bank of America Wamsi Mohan. "Apple Intelligence može pokrenuti značajan ciklus nadogradnje".

Appleove dionice od početka godine bilježe rast od 11%, što je ipak ispod prosjeka NASADQ 100 indeksa od 16 posto. Dionice kompanija koje su bile više izložene umjetnoj inteligenciji, uključujući Microsoft, Amazon, Alphabet i Meta-u - sve su nadmašile Apple u burzovnim performansama.

Najveći pobjednik i dalje ostaje NVIDIA koja je svoju tržišnu kapitalizaciju od početka godine povećala za 160%.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram