Zatvori
AMD računalni čip
Foto: Olivier Collet / Unsplash
PoslovniPuls
03/06/2024

AMD je ambiciozan, ali još uvijek miljama daleko iza Nvidije

Advanced Micro Devices (AMD) ubrzava uvođenje novih procesora za umjetnu inteligenciju kako bi izazvao dominaciju Nvidia Corp. na tom unosnom tržištu, prenosi Bloomberg.

MI325X će biti dostupan za prodaju u četvrtom kvartalu, izjavila je glavna izvršna direktorica Lisa Su u uvodnom govoru na Computex konferenciji u Tajvanu. Taj čip, nasljednik MI300, imat će više memorije i brži prijenos podataka, priopćila je tvrtka. MI350 će izaći na tržište 2025. godine, a model MI400 godinu dana nakon toga. Prelazak na približno godišnji ciklus izdavanja podudara se s planovima Nvidije.

AMD je među tvrtkama koje žure na tržište s novim proizvodima kako bi iskoristile priljev novca u nove sustave za treniranje umjetne inteligencije, novac koji se trenutno uglavnom troši na Nvidijine specijalizirane čipove. Su je izjavila kako tvrtka i dalje bilježi snažnu potražnju za svojim postojećim MI300 proizvodima te da će se njihovi novi modeli povoljno uspoređivati s konkurentskim ponudama.

Od sve Nvidijine konkurencije, AMD je pokazao najveći napredak - međutim njihov rast i dalje blijedi u usporedbi s Nvidijom. Prema procjenama, Nvidijina jedinica za podatkovne centre sama će imati godišnju prodaju koja će premašiti 100 milijardi dolara, što je više od zajedničkog godišnji prihoda AMD-a i Intel-a.

Za potrošače, AMD je predstavio svoju treću generaciju Ryzen AI procesora, nazvanih Strix Point, koji će biti dostupni od srpnja. Oni su prilagođeni za prijenosna računala i kombiniraju RDNA 3.5 mobilnu grafiku, XDNA 2 jedinice za neuronsku obradu za ubrzavanje AI zadataka i najnovije Zen 5 procesorske jezgre.

Odvojeno, AMD je predstavio i nove procesore usmjerene na igre za prijenosna računala i stolna računala. "Ovo je najbrži potrošački CPU na svijetu," rekla je Su držeći AMD-ov Ryzen 9 9950X čip. Taj 16-jezgreni procesor će raditi brzinom do 5,7 GHz u načinu ubrzanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram