Zatvori
Q Connect
Foto: PRESS
PoslovniPuls
31/05/2024

Q Connect: AI će radikalno promijeniti način kako radimo

Predstavnici domaćih kompanija i relevantnih udruga okupili su se na Q Connect događaju pod nazivom “AI - strategic insights and real-world implementations” na kojem su raspravljali o svojim poslovnim odlukama zašto su fokusirali na AI rješenja i benefitima koje su ostvarili.

Gosti okruglog stola Aleksandar Raić, dopredsjednik Infobipa za AI transformaciju, Martina Silov, predsjednica CroAI-ja i Partnership u Mindsmiths, Jan Štedul, Growth u Mindsmiths i Zlatko Matokanović, direktor AI odjela u Q agency raspravljali su o AI-ju i kako on utječe na njihove poslovne planove.

"AI je postala ključna tehnologija koju tech tvrtke moraju uključiti u svoj portfelj usluga. Trenutno mnoge tvrtke specijaliziraju se za frontend i backend razvoj, dok AI rješenja često outsourceaju ili obrnuto. Mi smo usvojili holistički pristup, gdje je AI integracija sastavni dio cjelovitog rješenja koje uključuje sve usluge koje već godinama uspješno pružamo, pojasnio je Zlatko Matokanović iz Q-a.

Svi okupljeni složni su u jednom - ova nova tehnologija radikalno mijenja način na koji radimo i donosi veliki potencijal za razvoj poslovanja. Takav trend navodi se i u PwC AI reportu, koji procjenjuje da će do 2030. godine AI stvarati 15,7 bilijuna dolara doprinosa globalnoj ekonomiji. Razlog tomu je to što je generativni AI alat koji se može prilagoditi za širok spektar primjena, od onih poput analize podataka o prodaji i sastavljanja projekcija do onih kreativnih poput izrade grafičkih rješenja.

Aleksandar Raić iz Infobipa slaže se s takvim predviđanjima: "Vjerujem da će uskoro biti sve više unicorna na tržištu koji će imati nekoliko desetaka umjesto nekoliko stotina zaposlenika. Inovacija ide ruku pod ruku s agilnošču i uz pametno korištenje AI-ja će manji propulzivni startupovi postizati ono za što je trenutno potreban veći broj zaposlenika. No, i tu je bitno dobro razumjeti tržište i tako zadržati balans između kompletne automatizacije i onoga što se dobiva radom zaposlenika."

Tijekom sat vremena rasprave pod vodstvom moderatora Bernarda Ivezića iz Unicorn Undergrounda, gosti okruglog stola raspravljali su o trendovima u razvoju umjetne inteligencije, percepciji tehnologije od strane medija i kompanija te potencijalu razvoja raznih segmenata poslovanja. Na kraju su došli do korisnih zaključaka, koji će vrijediti za daljnji razvoj AI-ja.

Buđenje interesa za AI kod kompanija je izazov koji vidi i Martina Silov iz udruge CroAI i startupa Mindsmiths: "U Hrvatskoj imamo odlične inženjere koji su i više nego sposobni izraditi odlična rješenja. No, potrebni su nam ljudi s pozadinom humanističkih znanosti i ekonomije koji također razumiju AI - kako u tech tvrtkama, tako i u kompanijama korisnika. Oni su ti koji će pokretati tranziciju u AI jer znaju kako iskoristiti AI i taj potencijal objasniti ljudima koji nisu stručnjaci u području."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram