Zatvori
Apple vs Nvidia - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
29/05/2024

Nvidia bi uskoro mogla preskočiti Apple po tržišnoj kapitalizaciji

Nvidia-ine dionice porasle su oko 6% i dosegnule rekordnu vrijednost u utorak, čime je tržišna vrijednost proizvođača AI čipova približno 100 milijardi dolara udaljena od prestizanja Applea u velikom preustroju najvećih igrača na Wall Streetu, piše Reuters.

Nvidijina tržišna kapitalizacija tako iznosi 2,8 bilijuna dolara, u usporedbi s Appleovom od 2,9 bilijuna dolara.

Nvidia-ine dionice porasle su gotovo 13% otkako je prošli tjedan predvidjela prihode za drugi kvartal iznad očekivanja Wall Streeta i najavila podjelu dionica, što je uzbudilo investitore koji nastavljaju ulagati u glavnog dobavljača naprednih računalnih čipova koji pogone podatkovne centre za treniranje AI-a

"Tržište se borilo da prati sve bolju putanju rasta kompanije. S omjerom cijene i dobiti u srednjim tridesetima, ovo još uvijek ne izgleda kao mjehur," rekao je Derren Nathan, voditelj analize dionica u Hargreaves Lansdown.

Nvidia, koja i dalje ostaje jedan od najvećih dobitnika AI buma u tehnološkom sektoru, prošli tjedan izvijestila je o petostrukom skoku prihoda u segmentu podatkovnih centara .

Alphabet, Microsoft, Amazon.com i druge tehnološke kompanije natječu se za ograničenu zalihu Nvidia-inih vrhunskih čipova dok se utrkuju za dominaciju u AI računalstvu.

"Poslovanje ide nevjerojatno dobro, postoji toliko prilika za daljnji rast, a tema AI još uvijek ima potencijala. Kad je pjesma tako zarazna, investitori žele pjevušiti cijeli dan," rekao je Dan Coatsworth, analitičar investicija u AJ Bellu.

Istovremeno, Apple bilježi stagnaciju kada su u pitanju burzovne performanse, dok se istovremeno bori sa slabom potražnjem za iPhoneom i žestokom konkurencijom na kineskom tržištu.

Apple je također sporiji u uvođenju generativne umjetne inteligencije, koja može generirati ljudske odgovore na pisane upite, od konkurenata poput Microsofta i Googlea, koji je ugrađuju u svoje digitalne proizvode i usluge.

Podsjetimo, Microsoft je ove godine prestigao Apple i preuzeo ulogu najvrednije javno izlistane kompanije na svijetu, a sve zahvaljujući dobicima od ranih ulaganja u umjetnu inteligenciju unutar svojih cloud usluga.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram