Zatvori
Cathie Wood
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
29/05/2024

Evo tko je otkriven kao jedan od ulagača u Muskov AI startup

Ark Investment Management na čelu s ulagačicom Cathie Wood kupio je udio u startupu za umjetnu inteligenciju Elona Muska, xAI, i očito pokušati profitirati na trendu razmišljanja da će nova industrija umjetne inteligencije revolucionirati globalnu tehnološku industriju.

Iako nije poznato koliko je Ark uložio u xAI - iz Ark Venture Fund-a otkrili su kako ulaganje ima udio od 2 posto u ukupnim ulaganjima fonda. Mjesec dana ranije Ark je otkrio i kako je jedan od ulagača u OpenAI i to s udjelom od oko 4 posto. Od ranije je poznato kako je Ark uložio i u popularni AI startup Anthropic, koji čini oko 5 posto ulaganja Ark-ovog fonda, piše Bloomberg.

"Pristup X-ovoj (bivši Twitter, op.a.) distribuciji i stvarnim podacima izdvaja ga od bilo koje druge platforme s umjetnom inteligencijom, posebno kada se kombinira s manijakalnim fokusom Elona Muska na brzinu," rekao je glavni futurist Ark-a, Brett Winton. "Temeljni AI modeli do kraja ovog desetljeća vrijedit će više trilijuna dolara."

Podsjetimo, xAI je ranije ovog tjedna objavio kako je uspješno osigurao 6 milijardi dolara ulaganja od strane velikih fondova rizičnog kapitala.

Ark Venture Fund, pokrenut u rujnu 2022., ulaže u javne i privatne tvrtke - uključujući Muskov SpaceX, ali i Epic Games, Freenome Holdings i Relation Therapeutics. Privatne tvrtke čine oko 80% svih ulaganja Ark Venture Fund-a.

Wood je stekla ulagački renome tijekom pandemije nakon hrabrih i uspješnih ulaganja u tvrtke poput Tesle. No, ove godine njezin Ark Innovation ETF bilježi ozbiljno posrtanje nakon pada cijene dionica kompanija poput već spomenute Tesle i drugih tehnoloških kompanija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram