Zatvori
Temu logo
Foto: Temu
PoslovniPuls
28/05/2024

Temu sve popularniji - ali dionice matične kompanije i dalje na vrlo niskim razinama

Iako su dionice PDD-a, matične kompanije popularne internet shopping platforme Temu, zabilježile rast od 43% od najniže cjenovne razine u ožujku, još uvijek se trguju po cijeni koja je samo 13 puta veća od očekivane zarade za sljedeću godinu. To je upola manje od vrijednosti indeksa Nasdaq 100, što predstavlja najniži povijesni diskont za PDD.

Iako se na prvi pogled ovo može činiti kao velika ulagačka prilika jer je u pitanju tvrtka koja je udvostručila prodaju i po brzini rasta prihoda može se uspoređivati samo s Nvidia-om, neki smatraju kako je taj jaz opravdan s obzirom na zaoštravanje odnosa između SAD-a, Pekinga i Europe.

"Ljudi su zabrinuti zbog (američkih) izbornih rizika i potencijalnih carina koje bi mogle pogoditi PDD, što mnoge navodi da Temu-u pripisuju nultu ili čak negativnu vrijednost," rekla je Shuyan Feng, zamjenica generalnog direktora za upravljanje investicijama u Huatai Asset Management-a

Snažan rast Temu-a privlači sve više pozornosti na ključnim zapadnim tržištima, s europskim pritužbama da kineska internetska tržnica ne čini dovoljno da štiti europske potrošače.

Problemi su još veći u SAD-u, gdje su tamošnji zakonodavci optužili Temu i rivala Shein za iskorištavanje zakonskih i carinski "rupa" na štetu američke konkurencije.

Intenzivna konkurencija unutar Kine također je izvor zabrinutosti. Nakon što je godinama gubio tržišni udio, glavni rival PDD-a Alibaba Group Holding Ltd. zabilježio je dvoznamenkasti rast bruto vrijednosti robe u posljednjem kvartalu. Prodajni rast također se ubrzao u JD.com Inc., koji je smanjio cijene i povećao pogodnosti kako bi privukao kupce.

Goldman Sachs u petak je podigao ocjenu PDD-a s "neutralno" na "kupiti", navodeći snažan rast prihoda i adtech sposobnosti tvrtke. Glavni negativni faktori, poput sve oštrije domaće konkurencije i napetosti na relaciji Kina - SAD, "više su nego uračunati u cijenu," rekao je analitičar Ronald Keung.

"Kineski internet shopping se pojavljuje kao jedan od podcijenjenih podsektora unutar kineskog interneta," napisao je Keung u bilješci. "Primjećujemo da i dalje postoji ograničen apetit investitora za vrednovanje punog poslovnog potencijala Temu-a s obzirom na geopolitičke nesigurnosti."

Još jedna stvar koja bi mogla ograničavati burznovene performanse PDD-a su nejasne informacija za investitore. PDD naime ne izvještava o prihodima po regijama, a njegovi poslovni segmenti mogu biti teški za analizu.

"Glavna stvar koja koči vrednovanje PDD-a je nedostatak transparentnih objava," rekao je Xin-Yao Ng, direktor investicija u Abrdn-u. "Vrlo je teško odvojeno vrednovati PDD i Temu, a to je važno jer definitivno postoji veliki geopolitički diskont na dionici zbog Temu-a."

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram