Zatvori
Paket
Foto: Mediamodifier / Unsplash
PoslovniPuls
23/05/2024

Europa priprema carinske promjene zbog sve popularnijih kineskih shopping platformi

Njemačka podržava reformu uvoznih carina diljem Europske unije koja bi mogla ukinuti izuzeće za jeftine pakete internetskih platformi Shein i Temu koje su osvojile veliki tržišni udio sa svojom jeftinom odjećom, dodacima i gadgetima proizvedenima u Kini.

Kritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se žalili da te tvrtke koriste izuzeće od carina kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske inspekcije svojih proizvoda.

Ta praksa omogućuje dvjema tvrtkama da u svojoj ponudi imaju haljine za samo 8 dolara i pametne satove za 25 dolara i iste dostavljaju kupcima širom svijeta. Shein trenutno pojačava pripreme za izlistavanje kompanije na Londonskoj burzi, nakon što je pokušaj izlaska na burzu u New Yorku naišao na otpor američkih zakonodavaca.

Prema važećim EU propisima, paketi kupljeni putem interneta iz zemlje izvan EU-a nisu podložni carinama ako im je vrijednost manja od 150 eura (163 dolara).

Glavna njemačka maloprodajna udruga, Handelsverband Deutschland (HDE), lobira kod njemačke vlade, navodeći da je izuzeće potaknulo masovni porast malih paketa koji ulaze u EU s online platformi kao što su Shein i Temu, te da carinske vlasti nemaju kapaciteta provjeriti poštuju li svi proizvodi EU pravila.

Njemački ministar financija Christian Lindner "signalizirao je kako će Njemačka podržati ukidanje duty-free limita od 150 eura na europskoj razini", prenosi Reuters.

Njemačko ministarstvo financija izjavilo je da pozdravlja činjenicu da je Europska komisija iznijela "prijedloge za prilagodbu europskog carinskog zakona izazovima e-trgovine", referirajući se na širi plan reforme koji uključuje ukidanje duty-free limita.

U odgovoru na pitanja Reutersa, Shein je rekao: "Nastojimo se pridržavati svih relevantnih lokalnih zakona i propisa zemalja u kojima poslujemo, uključujući one vezane za carinsku i poreznu usklađenost."

Istovremeno - industrijska udruga Ecommerce Europe, čiji su članovi Amazon i eBay, izjavila je kako bi ukidanje duty-free limita povećalo trgovinske napetosti i moglo rezultirati kontra mjerama ključnih trgovinskih partnera poput SAD-a.

Europski parlament odobrio je prijedlog zakona o carinskoj reformi u preliminarnom glasovanju u ožujku, no zakon će se dodatno razmatrati nakon europskih izbora početkom lipnja, s novim sazivom parlamenta.

Dva milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura stigla su u EU iz zemalja izvan EU-a u 2023., prema podacima Europske komisije, koja navodi da "veliki broj online trgovina testira granice naših carinskih kapaciteta".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram